srbijanski predsjednik

Vučić plasirao novu teoriju o srpskim teroristima, naveo je “šta im je bila prava namjera”

Beograd: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji
Foto: A.H./ATAImages/PIXSELL

Vučić je rekao da je “glupost da je policajac ubijen s 300 metara udaljenosti”, pokušavajući sam čin ubistva da stavi u drugi plan

“Neću učestvovati u hajci na srpske momke. Nisu to učinili zato što su bili teroristi, već zato što je to otjeralo cara u smrt. Ja to znam, pratim to godinu i po dana, niko to ne zna bolje od mene”, rekao je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji Ćirilica na Happy TV govoreći o događajima u Banjskoj.

Vučić kaže da razumije da su Srbi morali reagirati zbog Kurtijevog terora, ali ne opravdava ubistvo policajca. No, u svemu izrečenom sinoć, ubistvo policajca stavio je u drugi plan. Bavio se načinom na koji je policajca ubijen i reakcijom kosovske policije nakon toga. I opet je zaobišao da objasni kako je teroristička grupa došla do naoružanja, ko je odlučio da se izvede teroristički napad, gdje su obučavani oni koji su ga izveli.

Vučićeva teorija

Predsjednik Srbije kazao je da srpske službe rekonstruišu šta se dogodilo 24. septembra u Banjskoj. Tada se naoružana i uniformisana grupa sukobila s kosovskom policijom. Poginuo je jedan policajac, a potom i trojica pripadnika terorističke grupe.

Govoreći o tome kako je sve počelo, Vučić je gostujući na TV Happy ustvrdio da je grupa Srba prvo postavila dva kamiona preko mosta, odnosno barikade. Kao i da je između njih navodno postavljen eksploziv.

Srbijanski predsjednik sinoć je, pak, prvi put iznio tvrdnje da su kamioni postavljeni “kako bi lakše otišli svojim kućama i vjerovatno dio oružja podijelili nekima od stanovnika, kako bi se mogli oduprijeti Kurtijevom teroru”.

“Mislim da ništa nije planirano ni za tu večer, ni sutradan, ni prekosutra”, rekao je Vučić, Međutim, dodao je da “ne tvrdi da je 100 posto u pravu”.

Naglašava da je nakon postavljanja barikada policijskim službenicima naređeno njihovo uklanjanje.

“Naišli su na eksploziv koji je raznio dvojicu policajaca, od kojih je jedan ranjen, a drugi je poginuo. Onda je valjda treći otvorio vatru i pucali su i na njega. Jer su bili blizu i nisu uspjeli pobjeći od kamiona i tako je sve počelo”, ustvrdio je Vučić, ponovivši još jednom da je ubojstvo policajca nije planirano.

Tvrdi i da je Priština lagala da je policajac poginuo u unakrsnoj vatri, navodeći pritom da su na kraju “morali priznati” šta se zapravo dogodilo.

“Najmanje jedan Srbin je hladnokrvno ubijen”

Srbijanski predsjednik je rekao da je “glupost da je policajac ubijen s 300 metara udaljenosti”.

“Oni to rade jer su računali da ga Radoičić nije mogao likvidirati, pa su računali da mora biti 300 metara, jer je bio negdje 300 metara, da bi mu to prebacili. To su njihove igre”, rekao je Vučić.

Vučić podsjeća da su, nakon što je policajac ubijen, došle specijalne jedinice. Ponavlja da je Priština dobila “kartu blanš da lovi ljude kao da nisu ljudi”.

“I zato je važan način na koji su ubijeni Mijailović i Milenković i na tome ćemo insistirati”, rekao je Vučić-

Ponovo je rekao da je najmanje jedan Srbin “hladnokrvno ubijen”, tvrdeći da su ubistvo “vjerovatno naručili Kurti i Svećlja”.

“Pa ćemo vidjeti ko će čije izručenje tražiti”, rekao je Vučić. Osvrnuo se i na izjavu navodnog svjedoka ovog ubistva, koja je sinoć emitirana na TV Pink.

“On je to vidio svojim očima, a ne neko ko ima posredna saznanja jer mu je neko nešto rekao… Ne, ne, on je to vidio i čuo i to je ono što je za nas važno”, rekao je Vučić, ali ustvrdio da se u svijetu “niko nije uzbuđivao oko toga, niti će”.

Srbijanski predsjednik, pak, kaže da će se idućih dana znati hoće li dobiti status zaštićenog svjedoka.