preuzeo dužnost

Kralj Charles III prvi put se obratio naciji

charles

Podsjetio je da je na dužnost stupila dok se Velika Britanija, ali i svijet još uvijek oporavljalo od posljedica razornog Drugog svjetskog rata, a u posljednjih 70 godina bila je svjedokom kako se svijet mijenjao

Kralj Charles III obratio se večeras prvi put naciji po preuzimanju te dužnosti nakon što je jučer u 96. godini preminula njegova majka britanska kraljica Elizabeta II.

On je odao počast svojoj majci, kazavši da zna da je njena smrt donijela mnogo tuge koju i sam dijeli sa svima koji to osjećaju, prenosi BBC.

Podsjetio je da je na dužnost stupila dok se Velika Britanija, ali i svijet još uvijek oporavljalo od posljedica razornog Drugog svjetskog rata, a u posljednjih 70 godina bila je svjedokom kako se svijet mijenjao.

– Tokom svog života, njezino veličanstvo Kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji. Dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka porodica može imati prema svojoj majci, za njenu ljubav, privrženost, vodstvo i primjer – dodao je.

Njezina predanost i odanost kao suverena vladarka nikada se nije pokolebala, kazao je kralj, u vremenima promjena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, ali ni u vremenima tuge i gubitka.

Njegov govor snimljen je nešto ranije u Buckinghamskoj palači, a u vrijeme njegovog obraćanja počelo je bogoslužje u katedrali svetog Pavla.