“Kraljević Marko”: Dođe mi da nekog propustim kroz šake

kraljevic marko

Parcela od 93 kvadratna metra na kojoj je poljski turist Kamil Wrona nedavno proglasio Kraljevinu Enklavu, a sebe odredio za kralja, ima svog zakonitog vlasnika kojemu sve više na živce ide medijska pompa oko tog slučaja, pišu slovenski mediji.

[pull_quote_right]Stipanovič kaže da je etnički Hrvat, ali ima slovensko državljanstvo i smatra da je parcela slovenska[/pull_quote_right]

Vlasnik livade koju je Poljak proglasio svojom državom zove se Marko Stipanovič, a susjedi ga odnedavno iz zafrkancije zovu “Kraljević Marko”.

“Ponekad mi dođe da nekoga od neželjenih posjetitelja propustim kroz šake”, izjavio je Stipanovič u petak za Delo jer ga sve više živcira to što ga opsjedaju novinari i drugi neželjeni posjetitelji, dobiva telefonske pozive iz Ljubljane i prikazuju ga na televiziji.

Stipanovič kaže da je etnički Hrvat, ali ima slovensko državljanstvo i smatra da je parcela slovenska, te sumnja da je proglašenje samozvane kraljevine nečija provokacija. Radi se, naime, o području koje je predmet razgraničenja Hrvatske i Slovenije na međunarodnoj arbitraži.

[pull_quote_right]Slovensko ministarstvo vanjskih poslova dalo izjavu kako proglašenje samozvane mikrodržave “nema nikakve pravne posljedice”[/pull_quote_right]

Marko živi u blizini malograničnog prijelaza Brezovica koji je napravila Slovenija, a trebao je olakšati granični režim lokalnom stanovništvu. To je u vrijeme prije nego što su se Hrvatska i Slovenija dogovorile za arbitražu dovelo do malog spora Stipanoviča i slovenske države, a tadašnji šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar obećao mu je da će sve to postati nevažno kada Hrvatska uđe u EU i Schengenski prostor.

Proglašenje “Kraljevine Enklave” nije naišlo ni na odobravanje lokalnih vlasti u susjednoj Metliki, vinorodnom gradiću koji svake jeseni inače proglašava “vinsku kraljicu” u čast najpoznatijeg vina u tom kraju, “Metliške črnine”. Kraljica onda tu titulu nosi godinu dana, ali je ne može prenijeti na svoje potomke.

ZASTAVA LIBERLANDA

Načelnik općine Metlika Darko Zevnik kaže da je isprva mislio kako je proglašenje mikrokraljevstva u njegovoj općini nedužna šala poljskog anonimca, ali da u to više nije sasvim uvjeren.

“Stvara se nemir na našem području, gdje ljudi žive u slozi već stoljećima, bez obzira na političko uvjerenje, vjeru ili nacionalnost. I iz nedužne šale mogu nastati ozbiljne posljedice”, kazao je Zevnik za Delo.

List piše da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova dalo izjavu kako proglašenje samozvane mikrodržave “nema nikakve pravne posljedice”, da između Slovenije i Hrvatske bez obzira na granični spor koje one rješavaju arbitražom ne postoje bijele mrlje, odnosno ničija zemlja na koju bi neka treća strana mogla pretendirati, te da je prema slovenskom stajalištu Markova parcela na slovenskoj strani granice.

kraljevina enklava1