Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvorac windsor

Kraljica Elizabeta II pokopana u krugu porodice

kraljica

Pokop je održan na privatnoj porodičnoj ceremoniji

Tijelo britanske kraljice Elizabete II pokopano je u ponedjeljak u dvorcu Windsor nakon što je ranije održana državna sahrana u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

“Kraljica je pokopana pored vojvode od Edinburgha (supruga Philipa), u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.”, objavila je kraljevska porodica na svojoj web-stranici.

Pokop je održan na privatnoj porodičnoj ceremoniji, navedeno je u saopćenju.

Ranije je kraljičin kovčeg spušten u kraljevsku grobnicu u kapeli St. George nakon mise i službe koja je završila državnom himnom.

Kraljičin kovčeg stigao je u Windsor državnim pogrebnim kolima praćen hiljadama građana koji su se željeli oprostiti od kraljice.

Elizabethina djeca, kralj Charles, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward; njeni unuci, princ William, princ Harry i Peter Phillips; te njen nećak David Armstrong-Jones su također pješke pratili pogrebnu povorku.

Brojni Britanci bili su prethodnih dana na ulicama Londona kako bi odali počast kraljici.

Na sahrani je među 2.000 zvanica bilo oko 500 svjetskih lidera, među kojima je bio američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill, francuski predsjednik Emmanuel Macron, premijer Australije Anthony Albanese, kanadski premijer Justin Trudeau, premijer Poljske Mateusz Morawiecki, italijanski predsjednik Sergio Mattarella i dr…

Kovčeg s njenim tijelom je putovao po Britaniji prethodnih dana, a zatim je nekoliko dana bio izložen kako bi Britanci mogli odati počast kraljici.

Britanski monarh s najdužim stažem, kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra u Škotskoj u 97. godini.i