Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istok zemlje

Ukrajinci oslobađaju nove teritorije: “Okupator panično organizuje referendum”

ukrajina tw

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj njihovih obavještajaca o stanju u Ukrajini. Danas su se dotakli ruske crnomorske flote

Ukrajina je saopćila da su njene snage umarširale dalje na istok na teritoriju koju su Rusi nedavno napustili, utirući put za potencijalni napad na moskovske okupacijske snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više zapadnog oružja.

“Okupatori su očito u panici”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, dodajući kako je sada fokusiran na “brzinu” u oslobođenim područjima, “brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života”.

Ukrajinski čelnik također je nagovijestio da će iskoristiti video obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći.

“Činimo sve kako bismo osigurali da su potrebe Ukrajine zadovoljene na svim nivoima – odbrambenom, finansijskom, privrednom, diplomatskom”, rekao je Zelenski.

Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Luhansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Serhij Gaidai. To je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u julu nakon višesedmičnih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.

“Bit će borbe za svaki centimetar”, napisao je Gaidai na Telegramu. “Neprijatelj priprema odbranu. Stoga nećemo jednostavno umarširati”.

Luhansk i susjedna pokrajina Donjeck čine industrijalizovanu istočnu regiju Donbas, koju Moskva namjerava zauzeti kao primarni cilj onog što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Ukrajinske trupe počele su se probijati u Luhansk nakon što su ovog mjeseca u munjevitoj protuofanzivi istjerale ruske snage iz sjeveroistočne pokrajine Harkov.

Kao znak nervoze moskovske administracije u Donbasu zbog uspjeha recentne ukrajinske ofanzive, njen je čelnik pozvao na hitnu provedbu referenduma kako bi ta regija postala dijelom Rusije.

Čelnik ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck Denis Pušilin pozvao je svog kolegu, separatističkog vođu u Luhansku, da udruže napore u pripremi referenduma o pridruživanju Rusiji.

Na jugu, gdje još jedna ukrajinska protuofanziva ostvaruje sporiji napredak, ukrajinske oružane snage saopćile su da su potopile teglenicu koja je prevozila ruske vojnike i opremu preko rijeke u blizini Nove Kakhovke u regiji Herson.

“Pokušaji izgradnje prijelaza nisu uspjeli izdržati vatru ukrajinskih snaga i zaustavljeni su. Teglenica je postala dodatak podmorničkim snagama okupatora”, stoji u izjavi vojske na Facebooku.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje sa ratišta niti jedne strane.

“Zapovjedništvo ruske Crnomorske flote gotovo je sigurno premjestilo svoje podmornice klase KILO iz matične luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodarskom kraju, na jugu Rusije”, pišu Britanci.

“To je vrlo vjerovatno zbog nedavne promjene u nivou sigurnosne prijetnje u svjetlu povećanih ukrajinskih dugometnih napada. U posljednja dva mjeseca napadnuto je sjedište flote i njezin glavni aerodrom”, primjećuju Britanci.

Nadalje, pišu da je jedna od glavnih motivacija Putina da 2014. aneksira Krim bila upravo mogućnost da tamo drži rusku flotu. No, dodaju da je sigurnost te flote sad izravno ugrožena.