Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kraljica Elizabeta: Ovoga Božića mislim na London i Manchester

Kraljica_ Elizabeta3334

– Britanska kraljica Elizabeta II. pohvalila je u ponedjeljak “snažne identitete gradova” pogođenih terorističkim napadima u 2017. u svom Božićnom obraćanju naciji.

“Ovoga Božića mislim na London i Manchester, čiji su snažni identiteti sjajili proteklih dvanaest mjeseci u suočavanju sa zastrašujućim napadima”, rekla je kraljica.

Trideset i šest ljudi ubijeno je, a stotine su ranjene u pet terorističkih napada u Velikoj Britaniji 2017. Četiri su se dogodila u Londonu, a bombaški napad na koncertu u Manchesteru šokirao je svijet zbog velikog broja žrtava.

Elizabeta (91) iskoristila je tradicionalnu Božićnu poruku da bi odala počast svome suprugu, princu Philipu koji je pet godina stariji od nje i u maju je objavio da se povlači iz javnog života.

Kraljica je vojvodi od Edinburgha zahvalila na “njegovoj potpori i jedinstvenom humoru”, prema transkriptu unaprijed snimljenog govora, prenosi Hina.

Princ Philip je poznat po nepromišljenim i često uvredljivim šalama koje su ga u prošlosti dovodile u neugodne situacije.

Kraljevski par proslavio je u novembru 70. godišnjicu braka.