Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kreće isplata zaostalih penzija pripadnicima HVO-a

plenkovic_izjava

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u ponedjeljak je na svojim internetskim stranicama objavio da u četvrtak, 11. maja, počinje isplata neisplaćenih penzija iz 2007. godine korisnicima penzija koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih porodica.

“Korisnicima penzija koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih porodica neisplaćene svote penzija za 2007. u Republici Hrvatskoj isplatit će se 11. maja 2017., a korisnicima i nasljednicima u inostranstvu u maju 2017. s penzijom  za april 2017. godinu”, stoji u saopštenju HZMO-a.

Isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, jedna je od pet zahtjeva koje je za podršku Vladi prošle sedmice tražio nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović, a sporazum su uz njega potpisali i premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Zdravka Bušić, podsjeća Hina.

Stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida, podnijela je zbog toga u ponedjeljak krivičnu prijavu Uskoku protiv premijera Plenkovića jer sporazum smatraju primjerom političke korupcije.

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić taj je zahtjev ocijenio smiješnim.

“To na što oni aludiraju bilo je programu HDZ-a što se tiče statusa branitelja”, podsjetio je.