Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eskalacija napetosti

Kremlj reagovao na izjavu šefa NATO-a o razmještanju veće količine nuklearnog oružja

Dmitrij Peskov
Foto: X
Dmitrij Peskov

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju

Kremlj je u ponedjeljak objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači “eskalaciju napetosti”.

Stoltenberg je za britanski list Telegraph u ponedjeljak izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.

Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svojega nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Peskov: Eskalacija napetosti

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s saopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tokom vikenda u Švicarskoj u kojemu stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.

Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao “mirovni samit” premda Moskva nije bila pozvana.

-Ovo je još jedna eskalacija napetosti, rekao je Peskov, komentiravši izjave generalnog sekretara NATO-a.

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju.

-NATO je predan jamčenju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja, pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

-U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i zrakoplova. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja, dodala je.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u februaru 2022. Danas tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijarda dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskom teritoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se obranila.