Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krv i svinjeće glave na gradilištu Islamskog kulturnog centra (FOTO)

Svinjske glave i krv na gradilištu Islamskog kulturnog centra (4)

U noći sa utorka na srijedu, 13. januara, nepoznate osobe su bacile na Islamski kulturni centar u izgradnji u Ljubljani svinjske glave i staklene posude pune krvi.

Ovo su prvi primijetili radnici koji su danas u jutarnjim satima počeli sa radom. Odmah su obavijestili odgovornog vođu gradilišta i predstavnike Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Obaviještena je policija koja je obavila uviđaj i izvela sve potrebne postupke.

“U Islamskoj zajednici ovaj napad razumijemo kao napad iz mržnje na manjinsku zajednicu”, navodi se u saopćenju Islamske zajednice Slovenije povodom ovog, kako je navedeno, “gnusnog” čina.

Islamska zajednica Slovenije u saopćenju je oštro kritizirala pojedine medije u Sloveniji, koji “konstantno huškaju protiv džamije i pozivaju da se gradnja zaustavi”, prozvavši jedan od takvih medija.

“Bez obzira na ovakve napade pojedinaca, Islamski kulturni centar (IKC) će biti objekat koji će širiti razumijevanje, toleranciju i poštovanje među ljudima. IKC će obogatiti Ljubljanu, slovensko društvo i cijelu Sloveniju koja je u prošlosti pokazala i dokazala da zna živjeti tolerantno te da su njena vrata otvorena za svakoga ko je dobronamjeran i iskren. I ubuduće mi ćemo graditi duh poštovanja i boriti se protiv svake mržnje. Mržnja je bolest duha i sigurnosni problem”, saopćeno je uz ostalo iz Islamske zajednice Slovenije.

Također je pozvana slovenska vlada, uprava grada Ljubljane, Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Evangelistička crkva i druge ustanove “da se opredijele o tome da li je u vrijeme velikih svjetskih izazova način na koji mediji pozivaju na linč, prihvatljiv za slovensku javnost”.

Poručeno je kako Islamska zajednica Slovenije ne pristaje na činjenicu da se o islamu i muslimanima izvještava na pristran, odnosno ponižavajući način.

“Kombinacija neobrazovanosti određenih novinara i mrzitelja koji kreiraju vijesti i svojim izvještavanjem uzrokuju strah kod ljudi, razvija kulturu straha i nepoštovanja”, navodi se u saopćenju.

Izgradnja IKC-a u Ljubljani počela je polaganjem kamena temeljca u septembru 2013. godine.