Krvavi protesti u Venecueli, više od 40 mrtvih

venecuela

Broj mrtvih u sukobima demonstranata i snaga sigurnosti u Venecueli dostigao je 42, objavilo je državno tužilaštvo potvrđujući tri smrtna slučaja u utorak, javlja Reuters.

Venecuelu potresaju veliki antivladini protesti koji traju već šest sedmica. Policajac je uhapšen zbog ubistva taksiste u graničnom državi Tachira, a jedan sedamnaestogodišnjak je pogođen u glavu tokom protesta u državi Barinas.

– Grupa ljudi je došla i počela pucati, prvo ranivši mladića, koji je potom preminuo u bolnici- naveli su iz tužilaštva. Još jedna osoba je stradala tokom sukoba u San Antoniu.

Nasilje je izbilo u mnogim dijelovima države kada je opozicija nastavila demonstracije u znak nezadovoljstva socijalističkom vladom, blokirajući ceste. Stotine hiljada demonstranata su izašli na ulice posljednjih sedmica zbog nestašica hrane, lijekova i velike inflacije.

Oni traže nove izbore, oslobađanje zatvorenih aktivista i mogućnost strane pomoći tokom krize. Predsjednik Nicolas Maduro okrivljuje opoziciju za krizu i stradanja na obje strane tvrdeći da je riječ o pokušaju puča sa podrškom iz SAD. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će danas raspravljati o stanju u Venecueli.