Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preliminarni rezultati

Kubanci glasali za legalizaciju istospolnih brakova na referendumu

istospolni brak

Preliminarni rezultati izborne komisije pokazali su da je na nedjeljnom referendumu učestvovalo 74 posto od 8,4 miliona Kubanaca sa pravom glasa

Kubanci su velikom većinom odobrili homoseksualne brakove i usvajanje na nedjeljnom referendumu koji je podržala vlada koja je također povećala prava žena, saopćila je u ponedjeljak nacionalna izborna komisija.

Više od 3,9 miliona birača glasalo je za ratifikaciju kodeksa (66,9 posto), dok se 1,95 miliona protivilo ratifikaciji (33 posto), izjavila je u ponedjeljak predsjednica komisije Alina Balseiro Gutierrez na državnoj televiziji.

– Pravda je izvršena – napisao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u tvitu.

“Porodični zakonik” od 100 stranica legalizira istospolne brakove i građanske zajednice, dozvoljava istopolnim parovima da usvajaju djecu i promoviše ravnopravno podjelu domaćih prava i odgovornosti između muškaraca i žena.

Preliminarni rezultati izborne komisije pokazali su da je na nedjeljnom referendumu učestvovalo 74 posto od 8,4 miliona Kubanaca sa pravom glasa.

Ne postoje nezavisni posmatrači kubanskih izbora, iako građani mogu da posmatraju prebrojavanje na svojim mjestima. Činilo se da se raštrkani lokalni izvještaji o prebrojavanju okruga na društvenim mrežama poklapaju sa zvaničnim rezultatima.