Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Kupili kuću na Jadranu, sad žive u noćnoj mori: Zapalili su nam auto, otrovali mačku…

ugljan
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Ilustracija

Sama općina svjesna je situacije, ali je nemoćna, potvrdio je za Kleine Zeitung načelnik Bruno Mišlov

Par iz austrijske pokrajine Štajerska, Anita (61) i Gottfried F. (71), ispričali su za Kleine Zeitung o problemima s kojima se susreću nakon što su 2019. godine kupili kuću na hrvatskom otoku Ugljanu. Kako kažu, kuću su kupili 2019. godine, a kada su u ljeto 2020. stigli na ljetovanje, odjednom je ispred kuće bila velika crna zgrada.

“Nismo mogli ići u Hrvatsku zbog korone. Kad smo stigli na ljetovanje, odjednom je bila crna zgrada doslovno pred našim vratima”, opisuje Gottfried za Kleine Zeitung.

Njihov susjed, inače građevinski radnik, bespravne objekte iznajmljuje turistima, tvrdi bračni par. “Svi oni koriste naš posjed kako bi došli do plaže”, tvrde.

Sama općina svjesna je situacije, ali je nemoćna, potvrdio je za Kleine Zeitung načelnik Bruno Mišlov.

Par tvrdi da je pokušao pričati sa susjedom i mirno riješiti situaciju, ali da nema pomaka. Tvrde i da je bilo i svađa. U proljeće 2022., kako tvrde, neko im je zapalio automobil, a potom im je u zimu 2023. otrovana mačka.

Austrijanci sada pokušavaju pokrenuti pravne korake protiv susjeda.

Kleine Zeitung piše da je muškarac svoje bespravno izgrađene objekte očito pokušao ozakoniti prijavom nadležnom uredu u Zadru za prenamjenu u građevinsko zemljište. Nakon intervencije općine, zahtjev je povučen.

“Ne znamo što će biti dalje”, kaže na kraju par iz Austrije.