Kurti: Ne planiram predati općinske zgrade srpskoj mafiji

Kosovski premijer Albin Kurti
Foto: Screenshot
Albin Kurti

On je istakao da je jučer konačno dokazano da se Kosovo suočava sa “grupama ekstremne desnice u maskama, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole

Premijer Kosova Albin Kurti danas je u obraćanju građanima kazao da su policija Kosova i KFOR na sjeveru Kosova “granica između nasilnih ekstremista i mirnih institucija”.

Kurti je istakao da su kosovske institucije u posljednjih nekoliko sati još više pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima kako bi se smirila situacija, ali je ponovio da izabrani predsjednici općina na izborima 23. aprila, uprkos slaboj izlaznosti birača zbog bojkota koji je diktiran i nametnut kosovskim Srbima, i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama općina i na usluzi građanima. Iako su iz prije svih iz američkih diplomatskih krugova uslijedile kritike na računa poteza koje je vukla Kurtijeva vlada proteklih nekoliko dana, kosovski premijer je poručio:

“Novoizabrani gradonačelnici na sjeveru imaju našu punu, bezuvjetnu i nepokolebljivu podršku. Demokratija se ne može suspendovati. Kosovo je najdemokratskija zemlja na zapadnom Balkanu”, poručio je Kurti.

On je istakao da je jučer konačno dokazano da se Kosovo suočava sa “grupama ekstremne desnice u maskama, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole, kao četvorokraki krst S i Z koje je simbol ruske agresije na Ukrajinu”. Kurti je rekao da srpska zajednica mora biti oslobođena od njih.

I izjavi za CNN, kosovski premijer danas je poručio;

“Ne planiram predati općinske zgrade srpskoj mafiji. Sve dok postoji nasilna rulja ispred općinskih zgrada, ne može biti mali broj policijskih snaga. Neću prepustiti našu demokratiju fašističkoj miliciji”.