Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kosovski premijer

Kurti: Napad na sjeveru Kosova izvele “Civilna zaštita” i “Sjeverna brigada”

kurti teroristi
Foto: Screenshot/Pixsell

Kurti je također zatražio izručenje i predaju svih osoba umiješanih u taj napad a koje su pobjegle s mjesta događaja i napustile Kosovo

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u utorak da su oružani napad na selo Banjska na sjeveru Kosova izveli pripadnici organizacija “Civilna zaštita” i “Sjeverna brigada” te ponovo kako je Srbija radila na vojnim planovima za pripajanje Kosova.

Kosovska vlada označila je te dvije srpske skupine terorističkim organizacijama, a premijer Kurti rekao je da predstavljaju visoku razinu “prijetnje i opasnosti”.

Vojni planovi Srbije

“Kao što smo vidjeli prije sedam dana, Srbija je radila na vojnim planovima za aneksiju našeg teritorija. To pokazuje da naš sjeverni susjed nije zainteresiran za regionalnu suradnju za članstvo u Europskoj uniji (EU)”, kazao je Kurti koji sudjeluje u panel raspravi “Berlinski proces”.

Prema njegovim riječima, važno je nakon napada ne nastaviti kao da se ništa nije dogodilo jer za ovakvo ponašanje moraju postojati posljedice i svi počinitelji moraju odgovarati za sudjelovanje u tom terorističkom napadu.

Radoičić preuzeo odgovornost

“Naše članstvo u EU ne bi trebalo biti talac onih koji nemaju istu stratešku viziju”, rekao je Kurti te dodao da kazna za napadače znači kažnjavanje Srbije koja je javno podržala ono što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra, prenose Reporteri.net.

Kurti je također zatražio izručenje i predaju svih osoba umiješanih u taj napad a koje su pobjegle s mjesta događaja i napustile Kosovo.

Odgovornost za naoružani napad na kosovsku policiju preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se inače nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.