Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Kosova

Kurti: Optimist sam, ali rezultati sastanka u Ohridu ne ovise o meni

albin kurti vlada kosova

Komentirajući izjavu posebnog predstavnika EU za dijelog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ako nema Zajednice srpskih općina (ZSO) nema ni sporazuma Kurti je kazao da je Srbija dosta pogurala ZSO naprijed

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je optimističan kada je riječ o idućem sastanku u Ohridu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ali je dodao da rezultati tog sastanka ne ovise o njemu.

“Znamo stajalište Srbije, ali moram se pozvati na ono što smo dogovorili. O planu pregovora treba se pregovarati u Ohridu, a ne samo u Ohridu. Optimist sam, ali hoće li uspjeti ili ne, ne ovisi o meni”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je podsjetio da je potpisivanje EU prijedloga ponudio 27. februara u Bruxellesu te dodao kako nikada nije bio kriv jer je bio predan, kreativan i konstruktivan.

Komentirajući izjavu posebnog predstavnika EU za dijelog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ako nema Zajednice srpskih općina (ZSO) nema ni sporazuma Kurti je kazao da je Srbija dosta pogurala ZSO naprijed.

“Zapravo, kad sam nedavno pogledao, zajedno sa zaključcima koji su doneseni u Bruxellesu, ispada da od 2. jula 2011. do 25. augusta 2015. postoji 39 sporazuma, a pridruživanje čini prvih šest tačaka od 15 tačaka sporazuma, koji je 16. od 39 sporazuma”, rekao je Kurti.

Lajčak koji boravi u dvodnevnoj posjeti Beogradu kazao je da sastanak u Ohridu, koji će se održati 18. marta, ima cilj da se dvije strane dogovore oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako je Lajčak naglasio, on ne sjeća u prošlosti.

Priština je obvezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom EU 2013. ali ju nije ispunila, insistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi “Republiku Srpsku” na teritoriju Kosova.

Beograd, pak, insistira da formiranje ZSO u sadašnjoj fazi pregovora mora biti polazna tačka za daljnji tok dijaloga o primjeni evropskog plana za Kosovo.