budući premijer kosova

Kurti: Srbi na Kosovu traže svoja prava, a ne šovinističke projekte Srbije

New Project (10)
Albin Kurti

“Zajednica srpskih opština” je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu. To nije volja srpske manjine u zemlji

Lider Samoopredeljenja i vjerovatno novi premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je “zajednica srpskih opština” mrtva stvar.

On je u intervjuu koji je prenijela prištinska kablovska televizija K7 rekao da je to projekat države Srbije, a ne kosovskih Srba.

“Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu. To nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba i oni se nikada nisu žalili zbog “zajednice”. Zašto nisu tražili njeno formiranje, to je zato što to ne žele. Oni traže svoja prava, a ne šovinističke projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da dobije nešto od naše zemlje”.

Ponovio je da će se od Srbije tražiti isplata ratnih dugova i da se oni ne mogu oprostiti.

“Rekao sam da imamo obavezu prema mrtvima tokom rata da tražimo dugove od Srbije. Niko, ni mrtvi ni živi, nema pravo da oprosti dugove Srbiji. Ona treba da odgovara za nasilje koje je izvršila, za masakre koje sada ne priznaje, za penzioni fond koji je opljačkala”, kazao je Kurti, dodajući da je radoznao da čuje odgovor kada se sve to stavi na sto.

Rekao je da u Srbiji u januaru počinje izborna kampanja i da zato nisu realna očkivanja da se dijalog uskoro nastavi i da dođe do sporazuma.

“Znamo kakve se nacionalističke izjave daju tokom kampanje u toj zemlji. S kim bih razgovarao? To je nešto o čemu drugi nisu razmišljali kada su tražili brzi zaključak dijaloga”, rekao je Kurti.