odličan potez

Šveđani uvode porez na plastične vrećice

Kese

Prijedlog je uslijedio nakon sporazuma iz januara između Vlade i drugih političkih stranaka, a porez bi trebao stupiti na snagu 1. maja iduće godine

U Švedskoj uskoro planiraju uvesti porez na plastične vrećice kako bi pokušali smanjiti upotrebu plastične ambalaže u ovoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako pišu švedski mediji, radi se o nacrtu zakona prema kojem bi porez na plastične vrećice iznosio tri švedske krune.

Prijedlog je uslijedio nakon sporazuma iz januara između Vlade i drugih političkih stranaka, a porez bi trebao stupiti na snagu 1. maja iduće godine.

Alarmantno zvuči kako je u zadnjih nekoliko godina svjetska potrošnja plastičnih vrećica dosegnula nivo između 500 i 1.000 milijardi komada prodanih godišnje, prema podacima Zavoda za zaštitu okoliša SAD-a.

Također, najveći broj vrećica se baca zbog jednostavne činjenice – jeftinije je proizvesti novu vrećicu nego reciklirati staru.

Irska je 2002. godinen prva u Evropi uvela porez na plastične vrećice, a do danas im je potrošnja pala za 90 posto. Kina, Izrael, Kanada, Južna Afrika, Australija te gradovi San Francisco, Los Angeles, Mumbai i drugi, zabranili su upotrebu plastičnih vrećica ili će to uskoro učiniti.