Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovski premijer

Kurti u poruci Srbima: Situacija nimalo laka, svi strepimo od nepredvidivih događaja

Foto: Fena/ Arhiva
Albin Kurti

Premijer Kosova je ocijenio da su potrebni prijevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na sjeveru

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je danas da situacija na sjeveru Kosova “nije nimalo laka” i da “svi strepe” od “nepredvidivih događaja” u skorijoj budućnosti.

“Znam i da smo, tokom prethodnih nedjelja dospjeli i do međunarodnih vijesti, prikazavši se u ne baš najboljem svjetlu”, kazao je Kurti u video poruci Srbima sa Kosova, prenosi Beta.

On je kazao da je u prethodnom periodu urađeno “mnogo” za srpsku zajednicu na Kosovu.

“Završili smo restauraciju pravoslavnog nasljeđa na Kosovu, manastira Tamnice i Svete Marije u Kamenici, i manastira Draganac u Novom Brdu. Počela je restauracija četiri tradicionalne kuće u Prizrenu, čiji su vlasnici Srbi. Na osnovu zadnjeg poziva za direktnu pomoć, finansijsku podršku je dobilo nekoliko organizacija i pojedinaca za izdavanje knjiga, sportske, kulturne i umjetničke aktivnosti. U toku je izrada nacrta plana o konzervaciji sela Velika Hoča”, kazao je Kurti.

Bolja budućnost

Pozvao je Srbe i druge građane Kosova da zajedno krenu “u bolju budućnost” gradeći kako je rekao, “čvrste mostove zbog onoga što želimo za nas same i naše porodice”.

“Kuća je tamo gdje je dom, a naša država je dom svih nas”, rekao je Kurti.

Komentarišući nedavne lokalne izbore na sjeveru Kosova, koje su Srpska liste i ostale srpske partije bojkotovali, Kurti je rekao da je međunarodna zajednica “obećala” da će obezbijediti učešće Srpske liste na izborima ako Priština prihvati “aneks” sporazuma iz Ohrida.

“Čak smo 17. marta produžili rok za registraciju stranaka za pet dana ali sve uzalud. Pomislio sam da će bar Aleksandar Jablanović pobijediti u Leposaviću, ali on je izašao iz trke 21. aprila, dva dana pred sigurnu pobjedu”, rekao je Kurti.

Kazao je i da je po informacijama kojima raspolaže, Jablanović za tu odluku dobio “milion eura i dva stana u Beogradu”.

“Možda nije tačno, ali u svakom slučaju mora se raditi o prevelikom pritisku ili takvoj ponudi koja je natjerala Jablanovića da kaže da neće da maltene šutira penal”, kazao je Kurti.

Prijevremeni izbori

Ocijenio je da su potrebni prijevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na sjeveru.

“Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora. A zato je prevashodno potrebna vladavina prava, dakle jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca. To mi hoćemo i to moramo uspostaviti. Uz vladavinu prava, možemo da postepeno smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama”, kazao je kosovski premijer.

Ocijenio je i da su potrebni sastanci u Briselu za “hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma” sa Beogradom čiji je sastavni dio, kako je dodao, aneks sporazuma iz Ohrida.

“Meni je jasno sada da je predsjednik Srbije rekao ‘da’ sporazumu da ga ne bi potpisao, a sada se žali i kaje što je rekao ‘da’, što je prihvatio taj sporazum, koji znači de fakto priznanje Republike Kosova”, kazao je Kurti.

On je ocijenio da Beograd “želi da se vrati u doba prije juna 1999. godine” kada se, po njegovim riječima, Kosovo oslobodilo.

Kultura siledžija

“Ponekad žele da se vrate na vrijeme prije februara 2008. godine kada smo proglasili nezavisnost, prije februara ove godine kada je Vučić prihvatio Briselski sporazum, a, kao što ste i vi sami čuli, ponekad žele da se vrate vremeplovom na vrijeme prije decembra 2001. godine kada sam izašao iz srpskih zatvora”, kazao je kosovski premijer.

Upozorio je da neće biti tolerisani “napadi i kidnapovanje policajaca, pucanje na vojnike KFOR-a, nasilni napadi na novinare” jer kako je rekao, demokratsko liberalno društvo “ne podnosi kulturu siledžija”.

“Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat. Istovremeno on vam je garancija da devedesete neće postati prošlost. Ja nisam za rat, ja sam protiv rata. Ja sam socijaldemokrata. Ja sam patio tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više od dvije i po godine. On izgleda da ima samo lijepa sjećanja na rat a i takve osjećaje, jer i tada je bio na vlasti kao ministar Miloševića, a za razliku od danas, imao je vlast čak bez obaveza jer je svu odgovornost snosio Milošević”, kazao je, uz ostalo, kosovski premijer.