Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glasanje u Parizu

Srbija će biti domaćin renomirane izložbe EXPO 2027, čestitao i Blinken

Foto: Screenshot/ RTS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vijest je nazvao “fantastičnom” i na svom službenom instagramu zahvalio svim prijateljima u svijetu koji su podržali kandidaturu

Srbija je u srijedu izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, saopćila je vlada u Beogradu nakon četiri kruga glasanja na Općoj skupštini Međunarodnog ureda za izložbe (BIE) u Parizu.

Srbija je, kao jedan od pet kandidata u konkurenciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, Tajlandom, Španijom i Argentinom, imala najveći broj glasova u svim krugovima, a u posljednjem krugu glasanja jedini protukandidat je bila Španija.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vijest je nazvao “fantastičnom” i na svom službenom instagramu @buducnostsrbijeav zahvalio svim prijateljima u svijetu koji su podržali kandidaturu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas na sjednici državnog parlamenta rekla da će “Srbija 2027. biti centar svijeta”.

Čestitke Srbiji danas je na Twitteru uputio američki državni sekretar Antony Blinken.

“Hvala svima koji su podržali kandidaturu Sjedinjenih Država za domaćina @usaexpo2027. Čestitamo Srbiji na njihovoj uvjerljivoj ponudi i radujemo se što ćemo pokazati nevjerovatan paviljon 2027.”, napisao je Blinken, prenosi Hina.