Austrija

Kurz položio zakletvu i ponovo postao najmlađi evropski premijer

Sebastian_Kurz_Flickr

Kurz se na funkciju kancelara vraća sedam mjeseci nakon što se raspala koaliciona vlada konzervativaca sa Slobodarskom strankom Austrije

Lider Konzervativne stranke Sebastian Kurz (33) položio je u utorak zakletvu kao austrijski kancelar, čime se vraća na čelo Vlade nakon postignutog dogovara sa strankom Zelenih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurz se na funkciju kancelara vraća sedam mjeseci nakon što se raspala koaliciona vlada konzervativaca sa Slobodarskom strankom Austrije poslije objavljivanja videa na kojem se vidi tadašnji lider desničarske stranke Heinz-Christian Strach kako nudi privilegije navodnom ruskom investitoru.

Ovo je prvi put da žene čine većinu u saveznoj vladi, te da Zeleni učestvuju u njenom radu.

Narodna stranka Austrije (OVP ) dogovorila se prošle sedmice sa Zelenima oko koalicionog sporazuma. Zeleni su dobili ministarstvo koje objedinjuje pitanja životne sredine, transporta, infrastrukture, energije, tehnologije i inovacija.

Kurz je današnjim polaganjem zakletve vratio “titulu” najmlađeg evropskog šefa vlade, koju je donedavno nosila premijerka Finske Sanna Marin (34), koja je prošlog mjeseca započela svoj mandat.