Ruski opozicionar

Laboratorije u Švedskoj i Francuskoj potvrdile trovanje Navalnog

navalni-1

Rusija tvrdi da nema nikakvih dokaza da je Navalni otrovan

Laboratorije u Švedskoj i Francuskoj nezavisno su potvrdile da je kritičar Kremlja Aleksej Navalni otrovan nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu, saopćila je u ponedjeljak njemačka vlada.

Portparol vlade Steffen Seibert također je kazao da su uzorci uzeti od opozicionog političara, koji je liječen u berlinskoj bolnici, poslani Organizaciji za prevenciju hemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu radi testiranja u njenim laboratorijama.

Vojni liječnici u berlinskoj bolnici Charite, u koju je Navalni evakuiran nakon što mu je pozlilo na letu iznad Sibira prošlog mjeseca, prvi su saopćili da je on otrovan novičokom. Navalni se probudio iz kome prošle edmice.

– Nezavisno od istraga OPCW, tri laboratorije sada su nezavisno utvrdile da je vojni nervni agens korišten u slučaju trovanja Navalnog – kazao je Seibert.

Rusija tvrdi da nema nikakvih dokaza da je Navalni otrovan.

Trovanje je dodatno pogoršalo napetosti između Rusije i Njemačke, jačajući pozive da se ukine plinovod Sjeverni tok 2, projekat kojim se ruski gas dostavlja diretno do Njemačke pod Baltičkim morem.

– Ponavljamo naš poziv Rusiji da pojasni ta dešavanja – izjavio je Sibert u ponedjeljak, prenosi Reuters.