bivši visoki predstavnik

Lajčak: Bosna i Hercegovina nije uzor funkcionalnosti države

vucic-lajcak

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji istaknuo je kako je ponosan jer je BiH za vrijeme njegovog mandata potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te dodao kako u BiH traje neprestana diskusija oko nadležnosti

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je kako Bosna i Hercegovina nije uzor funkcionalnosti države te kako danas treba tražiti rješenja kao bi se ubrzao europski put ove regije.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska bila je odlučena u Daytonu, gdje je glavni cilj bio zaustaviti rat i to treba poštovati.

“Uspjelo se u tome, ali mi danas nismo u ratu. Ne trebamo tražiti ratna rješenja, nego funkcionalna rješenja. BiH nije uzor funkcionalnosti države. Danas tražimo rješenja koja će ubrzati europski put ove regije”, kazao je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije te dodao kako je to glavna razlika pa ne treba tražiti inspiraciju od ratnih modela.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji istaknuo je kako je ponosan jer je BiH za vrijeme njegovog mandata potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te dodao kako u BiH traje neprestana diskusija oko nadležnosti.

Lajčak je u utorak završio dvodnevni posjet Beogradu gdje je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima oporbenih stranka u toj zemlji te istodobno završio pripreme za trilateralni sastanak u Ohridu koji će se održati 18. ožujka.

Lajčak je na svom Twitter nalogu napisao da je od Vučića želio čuti komentare o provedbenom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i daljim koracima koji vode ka postizanju dogovora.

“Ja se zalažem da tražimo prihvatljivo rješenje za jednu i drugu stranu. Ne može nas prošlost kočiti na našem putu ka budućnosti. Građani Srbije mogu vjerovati da njihova europska budućnost nije pitanje desetljeća, pitanje je najbližih godina”, kazao je Lajčak.

Vučić je od ponedjeljaka s Lajčakom razgovarao o europskom prijedlogu o Kosovu, formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca”, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Nakon toga Vučić je kazao da je formiranje ZSO preduvjet za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu.

Lajčak je došao u Beograd poslije prošlotjednog posjeta Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak čelnika dviju strana pod pokroviteljstvom EU-a u Ohridu 18. ožujka.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da mu je europski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri, a iz kojih će uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu bile tretirane na pravi način.

Priština je obvezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom EU 2013. ali ju nije ispunila, inzistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi Republiku Srpsku na teritoriju Kosova.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell susrest će se 18. ožujka u Ohridu s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oni bi najprije trebali imati odvojene sastanke, poslije čega će uslijediti trilateralni sastanak, koji će biti usredotočen na finalizaciju aneksa o provedbi europskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Lajčak je uoči sastanka u Ohridu kazao kako vjeruje u europski put, europska rešenja te da je to njegov način djelovanja, a je li fer o tome će suditi povijest.