Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posebni predstavnik EU

Lajčak danas u posjeti Beogradu, Vučić poručio: “Džabe ste krečili”

vucic lajcak (1)

Posebni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas će u Beogradu razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, a nakon prošlotjednog posjeta Prištini.

Sastanak Lajčaka i Vučića trebao bi početi u 14.30 sati, u zgradi Predsjedništva, a očekuje se da će razgovarati o mapi puta za primjenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji su Vučić i kosovski premijer Albin Kurti prihvatili u Bruxellesu 27. marta.

Lajčak je krajem prošle sedmice u Prištini razgovarao s kosovskim premijerom Kurtijem, predstavnicima kosovskih opozicionih stranka te predsjednicom te zemlje Vjosom Osmani.

Tada je Lajčak kazao da je s Kurtijem imao konstruktivan i veoma važan razgovor o provedbi spomenutog sporazuma, i dodao da je sastanak ispunio njegova očekivanja te da vjeruje da će Sporazum biti bar djelomično, ako ne u potpunosti proveden.

Istovremeno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak poručio da neće potpisati kapitulaciju i predaju Srbije te da je to rekao i evropskim čelnicima.

“Neće biti kapitulacije ni predaje, nedvosmisleno sam to stavio do znanja svim zapadnim dužnosnicima i evropskim čelnicima, svima sam im rekao u lice”, naglasio je Vučić, pobrojivši dužnosnike s kojim je razgovarao, od predstavnika SAD-a do čelnika evropskih država i EU-a.

Kosovski premijer Kurti je nakon Lajčakovog posjeta izjavio da jednonacionalna rješenja nisu moguća u pravnom poretku Kosova, a takvo stajalište dijeli i predsjednica Osmani koja drži da konačnu riječ o sporazumu treba imati Skupština Kosova u skladu s ustavnim procedurama.

Vučić je u petak kazao kako mu nije jasno o čemu će biti riječi na sastanku u Ohridu ako Kurti odbija formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.

“Nije mi jasno o čemu trebamo razgovarati. Oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, a toliko su bili konstruktivni da za jedino o čemu su trebali razgovarati, formiranje ZSO, su rekli kako to neće ispuniti. Zbog čega dolazite u Beograd? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili”, rekao je Vučić u petak, prenose srbijanski mediji.

U Beogradu bi se Lajčak također trebao sastati s predstavnicima opozicionih stranaka, kako bi se upoznao s njihovim stajalištima o sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Čelnici Srbije i Kosova podržali su 27. februara u Bruxellesu prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

No nakon toga Vučić je rekao da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u.

Kurti je jučer kazao kako se nada da odbijanje Srbije da potpiše sporazum nije pokazatelj da se ne slažu sa sadržajem.

“Nažalost, predsjednik Srbije je to odbio. Sljedeće sedmice ponovno ćemo se naći u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji. Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše prijedlog u Bruxellesu nije pokazatelj da se ne slažu sa sadržajem”, kazao je Kurti.

Evropska služba za vanjske poslove priopćila je da će sljedeći sastanak Kurtija i Vučića s visokim predstavnikom za evropsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom biti održan 18. marta u Ohridu.

Tako bi Borrell i Lajčak u Ohridu prvo trebali imati odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, nakon kojih će biti održan zajednički trilateralni sastanak.