Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

specijalni izaslanik EU

Lajčak: Niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu

Slova?ki ministar predložen za UN-ova izaslanika za Zapadnu Saharu
BRATISLAVA, SLOVAKIA - DECEMBER 5, 2019: OSCE Chairperson-in-Office, Slovakia's Foreign Minister Miroslav Lajcak during a greeting ceremony at the 26th Ministerial Council Meeting of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE MC) at the Incheba Expo convention and exhibition center. Alexander Shcherbak/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

– Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto – kazao je on u intervju za prištinski portal gazetaexpress

Sporazum o Asocijaciji – Zajednici općina sa srpskom većinom mora biti sproveden, međutim niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, izjavio je pred posjetu Kosovu specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

– Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto – kazao je on u intervju za prištinski portal gazetaexpress.

Upitan da li ZSO treba da ima izvršna ovlaštenja, Lajčak kaže kako misli da bi vjerovatno bilo dobro promijeniti narativ.

– Umjesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 posto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga potpišete. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje prijedloge. I umjesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo “ovo je ono što mi predlažemo”, “tako želimo da se to uradi” – kazao je on.

Prema njegovim riječima, i Srbija ima prava da kaže šta želi kada je u pitanju ZSO jer je ravnopravna strana.

– Mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi da bude kompromis – kazao je Lajčak, piše Nova.rs.