Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Larry Kudlow, savjetnik Bijele kuće: Trudeau nam je zabio nož u leđa

10/06/2018

Visoki savjetnik Bijele kuće za trgovinu optužio je kanadskog premijera Justina Trudeaua da je izdao američkog predsjednika Donalda Trumpa svojim izjavama o američkoj trgovinskoj politici.

Larry Kudlow, čelnik Nacionalnog odbora za privredu, prozvao je kanadskog premijera “amaterom” zbog konferencije za medije održane nakon što je Trump u subotu napustio skup država G7.

– Trudeauove izjave su potakle Trumpa da povuče Sjedinjene Američke Države iz zajedničke izjave G7 kojom je postignut krhki konsenzus o trgovinskom sporu između Washingtona i saveznika – rekao je Kudlow.

– Održao je konferenciju za medije i rekao da SAD vrijeđa. Rekao je da se Kanada treba izboriti za sebe. On tvrdi da smo mi izvor problema s tarifama. Neistinito u tome je ovo, oni imaju ogromne tarife – istakao je Kudlow u CNN-ovoj emisiji “State of the Union”, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Zapravo nam je zabio nož u leđa – naveo je on.

Trudeau je na konferenciji najavio da će Kanada idućeg mjeseca donijeti mjere odgovora na Trumpovu odluku uvođenja tarifa na čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i Evropske unije.

Te su izjave, dane nakon što je Trump krenuo na put prema Singapuru gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, naljutile američkog predsjednika koji je napao Trudeaua na Twitteru.

– Premijer Kanade Justin Trudeau ponašao se tako blago tokom naših G7 sastanaka da bi nakon što sam otišao rekao da su ‘američke tarife pomalo uvredljive’ i da ‘se njime neće manipulirati’. Jako neiskreno i nemoćno. Naše tarife su odgovor na njegovih 270 posto na mliječne proizvode – napisao je Trump.

Kudlow je dodao kako je američki predsjednik u dobroj vjeri pregovarao o zajedničkoj izjavi s drugim članovima G7, da bi ga potom Trudeau napao.

– To je izdaja – zaključio je on.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.