Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavrov: Namjera onemogućiti proces normalizacije odnosa Rusije i Turske

lavrov

Turska TV stanica NTV javila je danas da je policija ispred sale gdje se održavala izložba ubila napadača na ruskog ambasadora u Ankari Andreja Kirilova.

Turska agencija Anadolija javila je danas da je četvoro ljudi privedeno nakon ubistva ruskog ambasadora u Ankari.

Napad je izveo 22-godišnji Mevlut Mert Altintas koji je posljednje dvije i po godine radio u turskoj policiji.

Agencija javlja, ne navodeći izvore, da je izvršen pretres kuće njegove porodice u zapadnoj provinciji Ajdin i da su privedene i njegova majka, otac i sestra.

Također izvršen je pretres i stana u kojem je živio u Ankari a njegov cimer priveden.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će sastanak sa ministrima vanjskih poslova Turske i Irana zakazan za danas biti održan po planu.

Glavna tema sastanka biće situacija u Siriji.

Lavrov je izjavio da je očigledno da onaj ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora ima namjeru da onemogući proces normalizacije odnosa Rusije i Turske prije svega s ciljem da se spriječi efikasna borba protiv terorizma u Siriji.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je za ubistvo čuo na putu za Moskvu.

Za ruskog ambasadora je rekao da je bio dobar diplomata i da je ulagao značajne napore da unapredi odnose dvije zemlje u veoma teškim vremenima.

“Bio je divan čovjek i prijatelj”, rekao je Čavušoglu, prenosi Tanjug.

Ministar je dodao da napad ne može da naškodi odnosima dvije države jer obje znaju od kakvog je značaja njihovo partnerstvo u regionu.

U međuvremenu, izrazi saučešća i osude stižu sa svih strana sveta.

Nakon novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa i odlazeća administracija Bele kuće i državni sekretar John Kerry takođe su izrazili saučešće zbog ubistva ruskog ambasadora i osudili napad.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je najoštrije osudilo napad, nazvavši ga kukavičkim činom.

U međuvremenu i kineski ambasador Vang Ji je izrazio saučešće svom ruskom kolegi zbog ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, nazvavši atentat “varvarskim činom terorizma”.

Vang je dodao da Kina oštro osuđuje napade na diplomatsko osoblje i da se “odlučno protivi svim vidovima terorizma”, prenosi AP.

On je još dodao da će Kina podržati napore Rusije u borbi protiv terorizma i da će pojačati saradnju sa Moskvom na tom planu.

Nakon što je generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj, osudama se pridružilo i Vijeće sigurnosti zahtijevajući da se organizatori i sponzori tog napada izvedu pred lice pravde.

U saopćenju se ističe da svi vidovi terorizma predstavljaju najveću prijetnju po međunarodni mir i sigurnost.