Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavrov pozvao Trumpovu administraciju na razgovore o Siriji

lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov kazao je da Moskva poziva predstavnike nadolazeće administracije Sjedinjenih Američkih Država da prisustvuju predstojećim razgovorima o Siriji, koji će se održati u Kazahstanu.

Lavrov je na konferenciji za novinare u utorak istakao da je Rusija ohrabrena stavom novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpu da će mu borba protiv terorizma biti u fokusu.

Ruski ministar Izrazio je nadu da bi u ponedjeljak u Astani stručnjaci Rusije i SAD-a mogli početi razgovore o borbi protiv terorizma u Siriji. Planirano je da se u ponedjeljak u glavnom gradu Kazahstana sastanu predstavnici sirijske vlade i opozicije.

“Nadamo se da će nova američka administracija biti u stanju da prihvati poziv“, rekao je Lavrov dodajući da će razgovori u Astani “ponuditi prvu priliku da se razgovara o efikasnoj borbi protiv terorizma u Siriji“.

Lavrov je dodao da Rusija očekuje da će saradnja na rješavanju sirijske krize biti produktivnija nego što je bila sa administracijom Baracka Obame.