Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavrov: Rusija je spremna podržati kurdske oružane grupe u Siriji

lavrov

Rusija je spremna podržati kurdske oružane grupe u Siriji, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov, na sastanku sa Selahattinom Demirtasom, jednim od lidera prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), održanom danas u Moskvi.

Demirtas, predstavnik stranke koja je na posljednjim parlamentarnim izborima u Turskoj prešla izborni prag i ušla u turski parlament, prije početka sastanka za medije je kazao kako se njegova posjeta Rusiji odvija u jednom kritičnom periodu kada je u pitanju odnos Rusije i Turske.

Nakon sastanka je izjavio kako je tokom razgovora sa Lavrovom istakao da je prisutna kriza između Rusije i Turske, te da ona treba biti riješena kroz diplomatske odnose i dijalog.

“Mi smo treća najveća grupa u parlamentu. Sa kim ćemo se sastati i šta ćemo raditi odlučuje politika naše partije. Sve je otvoreno i transparentno”, rekao je Demirtas.

Lavrov je kazao kako je glavna tema razgovora sa Demirtasom trenutna situacija u Siriji.

“Vrlo dobro znamo da postoje irački i sirijski Kurdi koji se na kopnu bore protiv opasnosti ISIS-a. Oni, zajedno sa vojskama Iraka i Sirije, se bore za svoje domove, za svoje pravo na život na svom teritoriju. Naravno, to su njihova prava od kojih ne mogu odustati”, kazao je Lavrov, te dodao: “Rusija je spremna podržati sve one koji se bore protiv terorizma na području Sirije.”

Inače, ruski avioni izvode zračne napade u Siriji od 30. septembra tekuće godine. U tim napadima stradalo je više stotina civila, a Rusija je u više navrata optužena da bombarduje naselja sa civilima i položaje umjerene opozicije, pod izgovorom udara ne terorističku organizaciju ISIS.