ruski ministar

Lavrov se oglasio o masakru civila u Buči, tvrdi da je to “provokacija”

lavrov – screenshot (1)

Pregovori Ukrajine i Rusije se nastavljaju. Prošle sedmice, nakon sastanka u Istanbulu, Moskva je objavila da drastično smanjuje vojno djelovanje na sjeveru Ukrajine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u utorak da je otkriće trupala u ukrajinskom gradu Buči bilo “provokacija” koja je trebala minirati pregovore Kijeva i Moskve koji su u toku.

“Postavlja se pitanje: Čemu služi ova otvorena provokacija puna laži (…) Došli smo do zaključka da je trebala biti izlika kako bi se minirali pregovori”, rekao je Lavrov u video snimci objavljenoj na ruskoj televiziji.

Pregovori Ukrajine i Rusije se nastavljaju. Prošle sedmice, nakon sastanka u Istanbulu, Moskva je objavila da drastično smanjuje vojno djelovanje na sjeveru Ukrajine.

Kijev je pak predao Moskvi prijedloge u kojima traži međunarodni ugovor koji bi potpisale zemlje, jamci njegove sigurnosti. Ukrajina bi zauzvrat prihvatila status “nenuklearne” i neutralne zemlje, odustala bi od članstva u NATO-u i od uspostave stranih vojnih baza na svom teritoriju.

Moskva se, po ovim ukrajinskim prijedlozima, ne bi smjela protiviti ulasku Kijeva u EU.