“Le Monde”: Povratak ultranacionalista na scenu u Hrvatskoj

lemonde karamarko

Francuski Le Monde objavio je danas članak pod naslovom “Hrvatska, povratak ultranacionalista”, u kojem opisuje novu hrvatsku vlast i konstatuje da je uz Poljsku i Mađarsku, Evropska unija dobila novu članicu koja se okrenula nacionalizmu.

List dodaje da je nakon izglasavanja nove vlade 22. januara, u Hrvatskoj došlo do salve nezadovoljstva, a organiziran je i protest protiv ministra branitelja i ministra kulture.

U tekstu se napominje da su dvojica ministara izazvali posebnu pažnju i kritike u javnosti, ministar kulture i ministar branitelja, koji je obećao da će objaviti Registar izdajnika nacije.

Ugledni list podsjeća i da je HDZ koalicija sastavila vladu s nezavisnom listom MOST i da su se dvije strane dogovorile da će mjesto premijera prepustiti nestranačkoj osobi Tihomiru Oreškoviću, Hrvatu iz Kanade koji je većinu svog života proveo izvan Hrvatske.

“Novi ministar kulture je historičar poznat po svojim revizionističkim stavovima o ulozi pronacističkih ustaša tokom Drugog svjetskog rata”, piše Le Monde i spominje i famozni registar izdajnika koji je predložio sada već bivši ministar Mijo Crnoja.

HDZ je predstavljen kao stranka bliska nacionalizmu, a u članku se opisuje formiranje vlade nakon izbora kao i izbor Tihomira Oreškovića za premijera.

List Tomislava Karamarka opisuje kao predsjednika HDZ koji baštini politiku Franje Tuđmana, ali i kao osobu s najvećim uticajem u Vladi.