Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Le Pen: Protjerati sve strance koji imaju veze s radikalnim islamom

marine le pen

Sve strance na teritoriji Francuske za koje je policija uočila da su vezani za radikalni islam treba neodložno protjerati iz zemlje, kaže Marine Le Pen.

Na taj način je liderka opozicionog Nacionalnog fronta komentirala napad u vozu na liniji Amsterdam-Pariz od petka.

[pull_quote_right]Napadač iz voza Amsterdam-Pariz prebačen je jučer ujutro u policijsku stanicu za borbu protiv terorizma izvan Pariza i policija u pritvoru može da ga drži do 96 sati[/pull_quote_right]

-Strance, poznate po njihovim vezama s radikalnim islamom, od sada treba ne prosto bilježiti u dosijeu specijalnih službi, već hitno izbaciti s francuske teritorije, ukoliko žive u Francuskoj, i u svakom slučaju zabraniti im ulaz u zemlju – rekla je ona a prenosi TASS.

Prema njenim riječima, takva mjera “treba biti preduzeta što je moguće prije”, a radi efikasnosti treba da je prati i “obnova nacionalnih granica”.

-Nažalost, uočavaju se velike praznine u radu specijalnih službi u takvim dosijeima. Taj sistem ne funkcionira jer zabranjuje postavljanje pravih pitanja – zašto i dalje Francuska prihvata na svoju teritoriju stranca za kog se zna da je potencijalno opasan i povezan sa smrtonosnom ideologijom – rekla je Le Penova.

Naoružani mladić koji je savladan u brzom vozu identificiran je kao 25-godišnji Marokanac Ajub El- Hazani, koji ima veze s “radikalnim islamističkim pokretom” i koji je poznat obavještajnim službama tri zemlje, saopćio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Napadač iz voza Amsterdam-Pariz prebačen je jučer ujutro u policijsku stanicu za borbu protiv terorizma izvan Pariza i policija u pritvoru može da ga drži do 96 sati, prenijela je agencija AFP.

Marokanca su savladali putnici, uključujući tri Amerikanaca, od kojih su dvojica pripadnici američkih oružanih snaga koja su za to primili medalju.