Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ledenjaci na Antarktiku se tope većom brzinom od očekivane

Multi-layered lenticular cloud hovering near Mount Discovery in Antarctica

Ledenjaci na dijelovima Antarktika počeli su se otapati većom brzinom od očekivane, pridonoseći porastu razine mora koja prijeti obalama i gradovima od New Yorka do Šangaja, upozorio je tim naučnika čije je istraživanje objavio časopis Science.

Ledenjaci uzduž 750 kilometara duge obale na južnom antarktičkom poluotoku, koja vijuga prema Južnoj Americi, naglo su se počeli otapati oko 2009. godine, pojašnjavaju naučnici.

“To područje ubrzano gubi led (…) a radi se o području gdje to nismo očekivali”, kazao je voditelj istraživanja Bert Wouters sa sveučilišta u Bristolu.

Naučnici su utvrdili da voda iz ledenjaka u tom području sada godišnje dodaje 0,16 mm globalnoj razini mora koja sveukupno godišnje raste za oko 3 milimetra.

Satelitske snimke od 2002. do 2010. su pokazivale da ledenjaci dobivaju na snijegu i ledu jednako brzo koliko se obruši u more, no nešto se dogodilo oko 2009. što uzrokuje brže topljenje i propadanje ledenjaka, prenosi portal croenergo.eu.

UN-ov tim klimatologa upozorava da bi se podizanje razine mora u ovom stoljeću moglo ubrzati na skoro jedan metar. U prošlom stoljeću se razina mora podigla 20 centimetara.

Zagrijavanje klime, tvrde UN-ovi znanstvenici, najvjerojatnije je u više od 95 posto uzrokovano ljudskom aktivnošću, tj. emisijom štetnih plinova, a tek vrlo mali dio otpada na prirodne promjene klimatskog ciklusa.