Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca ugrožava sigurnost građana BiH

BiH

mektic lukac (3)

Terorizam definitivno postaje problem u Bosni i Hercegovini (BiH). Već sam ranije rekao da imamo ideologiju koja podržava, podstrekava pa i finansira terorizam i mi ne možemo dozvoliti da šaka prevaranata i kriminalaca, terorista ugrožava sigurnost građana BiH, izjavio je danas u Banjoj Luci Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, prenosi Anadolija.

On se sastao sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a glavna tema sastanka bilo je uspostavljanje i funkcionisanje udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma.

mektic lukac (1)

“Vjerovatno ćemo vrlo brzo imati zajednički sastanak u organizaciji ministra bezbjednosti gdje ćemo razgovarati na koji način ćemo staviti u funkciju udarnu grupu, a nakon toga i operativnu grupu. U svakom slučaju nastavićemo borbu protiv terorizma i pozivanja na terorizam”, kazao je Lukač.

Mektić je istakao da je bitno ono što preduzimaju policijske i tužilačke organizacije na borbi protiv terorizma, ali da je to možda i zakašnjela faza.

“Udarna i operativna grupa će zajedno sa tužiocima svaki dan raditi na pitanju i problemima terorizma. Razgovarali su i o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma. Moramo naći način pokretanja deradikalizacije nasilnih i ekstremnih pokreta u BiH, na nivou lokalnih zajednica. Provjeriti ulogu vjerskih organizacija i medija, da li se dovoljno bave deradikalizacijom ili su bitnije senzacionalističke vijesti”, rekao je Mektić.

mektic lukac (2)

Prema njegovim riječima bezbjednosno i sa tužilačkog aspekta postoji kompletna vizija kako bi trebalo djelovati efikasnije i odgovoriti na sve eventualne pokušaje terorizma u smislu da kad postoji informacija da neko zagovara, podstrekava ili želi da izvrši terorističko djelo, da ga od tog momenta dovedu do procesuiranja, a nakon toga i do osuđujuće presude.

“Državljani BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, predstavljaju ozbiljan problem kada se vrate u BiH”, dodao je Mektić.

Mektić se osvrnuo i na kritike upućene na rad njegovog ministarstva, pa se priča o terorizmu u jednom trenutku pretvorila u priču o pedikiru i jahtama.