Globus

Indija

Ledenjak uništio hidroelektranu, strahuje se da bi moglo biti više od 100 mrtvih

07/02/2021

Glavni državni sekretar rekao je da se plaši da će umrijeti od 100 do 150 ljudi

Himalajski ledenjak na sjeveru Indije u nedjelju je pukao i odnio hidroelektranu usljed čega je nestalo više od stotinu osoba, a poplave su prisilile ljude na evakuaciju iz sela nizvodno, piše Radio Slobodna Evropa.

Premijer Uttarakhanda Trivendra Singh Rawat rekao je da je nestalo 125 ljudi, ali da bi taj broj mogao porasti. Do sada su pronađena tijela sedam ljudi, piše Reuters.

Katastrofa se dogodila oko 500 km sjeverno od New Delhija.

Uttarakhand je sklon poplavama i klizištima, a ova nesreća je potaknula pozive grupa za zaštitu okoliša za reviziju energetskih projekata u ekološki osjetljivim planinama.

Glavni državni sekretar Om Prakash rekao je da se plaši da će umrijeti od 100 do 150 ljudi. Veliki broj nestalih bili su radnici hidroelektrane Rishiganga koja je uništena pucanjem ledenjaka.

Dvanaest ljudi koji su bili zarobljeni u tunelu spašeno je i u toku su napori za spas drugih uhvaćenih u drugom tunelu, reklo je federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nakon sastanka Nacionalnog kriznog odbora u kojem su bili najviši zvaničnici.

“Indija stoji uz Uttarakhanda i nacija se moli za tamošnju sigurnost”, rekao je premijer Narendra Modi na Twitteru.

Državna komunalna služba NTPC rekla je da je lavina oštetila dio hidroelektrane Tapovan Vishnugad koja je bila u izgradnji dalje niz rijeku. Nisu navodili detalje, ali je rečeno da se situacija kontinuirano prati.

Indijski vojni helikopteri nadlijeću to područje, a vojnici su raspoređeni za pomoć i spašavanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.