Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lekić ponovo na čelu NUNS: U Srbiji nije bezbjedno biti novinar 

20180526_2_30582635_34103612_Web

Srbija je zemlja u kojoj nije bezbjedno biti novinar i u kojoj novinari rade u neprijateljskom okruženju, rekao je danas predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić, podnoseći Izvještaj o radu udruženja na izbornoj sjednici, javlja Anadolu Agency.

Lekić, koji je danas ponovo izabran na funkciju predsjednika NUNS, rekao je da je to mišljenje organizacija Reporteri bez granica, Amnesti internešnel (Amnesty International), Evropske komisije i Hjuman rajts voča (Human Right Watch).

On je rekao da su proteklu godinu obilježila 92 napada na novinare, pritiska ili prijetnje, dok je od početka ove godine bilo oko 30.

Lekić je kazao da je poslije zatvaranja lokalnog nedjeljnika “Vranjske” prošle godine formirana Grupa za slobodu medija, koja je premijerki Ani Brnabić uputila 13 zahtjeva u vezi sa zaštitom novinara, ali da je ocjena da ona ne uviđa ugrožavanje medijskih sloboda. On je dodao i da je do novog dijaloga sa premijerkom došlo u proteklih nekoliko dana.

U izveštaju NUNS-a, koji je predstavljen danas, navodi se da je od prošle skupštine u martu 2014. do danas položaj medijskih radnika i medija srozan i da novinari nisu skoro bili u goroj poziciji. 

“Bukvalno je riječ o profesionalnom i ekonomskom sunovratu novinarstva čime je dovedena u pitanje njegova suštinska uloga kontrolora vlasti i čuvara demokratije”, navodi se u izvještaju i dodaje da su radna prava medijskih poslenika dodatno derogirana, da su plate niske, a i one najskromnije potpuno neizvjesne.

Dodaje se da se većina medija ne bavi kontrolom funkcionisanja vlasti, već radi kao “propagandna mašina vladajuće nomenklature”, a da odgovorni, objektivni i nezavisni mediji u Srbiji postaju izuzetak.

“Umjesto da javnosti pružaju pouzdane informacije i širok raspon informisanih stavova o važnim političkim i društvenim pitanjima, mediji sve više spinuju vijesti, usmeravajući pažnju publike na minorne i za javni interes potpuno nevažne teme”, navodi se u izvještaju.

Navodi se da se u uslovima svakodnevnog ugrožavanja “elementarnih prava na rad i gole egzistencije” medijskih radnika, “gotovo da postaje iluzorno” insistirati na prioritetnim ciljevima NUNS-a kao što su slobodno novinarstvo, medijski pluralizam, autonomija profesije, nezavisnost novinara…

“U takvom društvenom ambijentu ugrožena je svaka kritička misao o davno započetim demokratskim procesima u Srbiji”, navodi se u izvještaju.