Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider venecuelanske opozicije pronašao utočište u ambasadi Čilea

Lider venecuelanske opozicije pronašao utočište u ambasadi Čilea

Jedan od najistaknutijih vođa venecuelanske opozicije potražio je utočište u rezidenciji čileanskog ambasadora nakon što je Vrhovni sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Ministarstvo vanjskih poslova Čilea saopćilo je da je ugostilo kongresmena Freddya Guevaru, što je u skladu s humanitarnom tradicijom Čilea. Ušao je u ambasadorovu rezidenciju u Caracasu kasno sinoć sa svojom djevojkom nakon što je proveo 24 sata krijući se od policije, javio je AP.

U petak je vlada donijela odluku da se Guveari zabrani izlazak iz zemlje i da mu se ukine diplomatski imunitet kako bi mogao biti podvrgnut suđenju. Sud je saopćio da je Guevara osumnjičen za podsticanje nemira i druga kriminalna djela tokom višemjesečnih protesta protiv vlade.

Guevara je bio jedan od vođa protesta opozicije tokom kojih je više hiljada stanovnika Venecuele mobilizirano jer su postali frustrirani sve dubljom političkom i ekonomskom krizom u kojoj se nalazi njihova zemlja.

Njegova stranka Volja naroda nazvala je optužbe “nepostojećim zločinima koje je diktatura izmislila”.

U subotu je 12 stranih vlada, uključujući Meksiko, Brazil i Kanadu, izdalo zajedničko saopćenje u kojem su osudili način postupanja s Guevarom.