Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Carles Puigdemont se predao policiji

CARLES Puigdemont

Carles Puigdemont se, zajedno s još nekoliko suradnika, predao belgijskoj policiji, javlja BBC.

Jučer je katalonski čelnik Carles Puigdemont rekao da je spreman “u potpunosti surađivati” s belgijskim vlastima nakon što je Španija izdala europski uhidbeni nalog za njega i četvero bivših katalonskih ministara koji se trenutno nalaze u Belgiji.

“Spremni smo u potpunosti surađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španijaizdala evropski uhidbeni nalog”, napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu.

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je saopštenjem potvrdio da je primio taj nalog koji je poslan u petak navečer. Ured nije otkrio kada će vlasti pritvoriti petero čelnika, istaknuvši pritom da će jednom kad to bude učinjeno istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju.

“Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima”, stoji u priopćenju.

Devet članova Puigdemontovog kabineta u četvrtak je pritvoreno nakon odluke španskog visokog suda, a čeka ih istraga i vjerojatno suđenje.

Španijaje u petak izdala tjeralicu i za Puigdemontom i četvero suradnika kako bi odgovarali na optužbe o pobuni, zloupotrebi javnih sredstava, neposluhu i povredi povjerenja zbog njihove kampanje za secesiju.