Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultat petodnevnog samita

Lideri EU postigli dogovor o oživljavanju ekonomije

EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da osjeća “veliko olakšanje poslije teških pregovora” i dodala da je Evropa ipak pokazala da “može zajednički da djeluje”

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) postigli su rano 21. jula, petog dana samita, dogovor o planu oživljavanja ekonomije u Uniji koja je ugrožena epidemijom korona virusa, piše Slobodna Evropa.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel napisao je jutros na Twitteru da je postignut dogovor kratkom porukom “Dogovor!” (Deal!).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je sa svoje strane na Twitteru napisao da je to “historijski dan za Evropu”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da osjeća “veliko olakšanje poslije teških pregovora” i dodala da je Evropa ipak pokazala da “može zajednički da djeluje”.

“To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka”, rekla je njemačka kancelarka, prenosi agencija France press (AFP).

Zvaničnici su, prema pisanju Reutersa, naveli da je dogovor koji je sklopljen nakon što je Michel predstavio kompromise u vezi s fondom za oporavak od 750 milijardi eura, od presudnog značaja za uklanjanje sumnji u samu budućnost bloka.

“Imamo dogovor i to dobar dogovor. EU nikada nije tako ambiciozno željela da investira u budućnost sa budžetom (2021-2027) od 1.074 milijardi eura i fondom za oporavak ekonomije od 750 milijardi eura”, rekla je belgijska premijerka Sophie Wilmes.

Italijanski premijer Giuseppe Conte je nakon samita rekao da će Italija dobiti 28 posto novca, odnosno 209 milijardi eura od usaglašenih 750 milijardi, od čega će 81 milijarda biti u grantovima, a 127 milijardi u vidu pozajmica.

Naglasio je da će fond omogućiti zemljama EU da se “snažno i efikasno” suoče sa krizom.

“Zadovoljni smo usvajanjem ambicioznog plana, koji će nam omogućiti da se snažno i efikasno suočimo sa krizom”, poručio je Konte na konferenciji za novinare nakon pet dana pregovora u Briselu.

Nizozemski premijer Mark Rutte, koji se protivio prvobitnom planu, rekao je u utorak da su njegovi odnosi s drugim čelnicima EU-a i dalje snažni, uprkos danima teških pregovora.

“Svi smo profesionalci. Možemo podnijeti nekoliko udaraca”, rekao je Rutte novinarima nakon što su evropski lideri najavili svoj dogovor: “Zadovoljan sam ovim sporazumom. Ne vidim razočarenja u njemu.”

Na samitu koji je počeo u petak postignut je dogovor poslije “bitke” takozvane štedljive četvorke koju čine Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija, s jedne strane, i Francuske i Njemačke koje su predložile plan ekonomskog oživljavanja od 750 milijardi eura.

Od tih 750 milijardi eura, 390 milijardi eura će biti namijenjeno za subvencije državama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusom i to će biti zajednički dug EU.

Tome se protivila štedljiva četvorka, ali je predsjednik Evropskog vijeća uspio da postigne kompromis tako da je od predviđenih 500 milijarda eura, koliko je bilo ponuđeno u francusko-njemačkom planu, tu sumu smanjio na 390 milijardi.

Ključni problem tokom četiri dana samita bio je taj što su se zemlje bogatog sjevera EU, posebno “štedljiva četvorka”, protivile načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Vijesti o sporazumu dovele su do porasta eura na novi četveromjesečni maksimum od 1,1470 dolara.