Brisel

Lideri Evropske unije nisu uspjeli postići dogovor o budžetu

brisel

Von der Leyen je kazala da su vođeni dugi pregovori s liderima i da je ostao dug put do cilja

Lideri 27 članica Evropske unije u Briselu nisu uspjeli postići dogovor o budžetu Unije za narednih sedam godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratili su se novinarima po završetku samita.

Michel je kazao da je za postizanje dogovora o budžetu potrebno još vremena i da je rasprava o budžetskim pitanjima uvijek teška.

“Na evropskom projektu moramo zajedno raditi. Nije lako postići dogovor za stolom gdje sjede različite bojazni, interesi i stavovi. Nastavit ćemo raditi na postizanju dogovora“, poručio je Michel.

Von der Leyen je pak kazala da su vođeni dugi pregovori s liderima i da je ostao dug put do cilja.

“Budžet je važna tema. Bez budžeta neće biti ni izvora za programe Erasmus istraživanja. Regionalnog razvoja i upravljanja granicom. Zato se moramo još više truditi“, kazala je Von der Leyen.

Ona je također, navela da su pregovori sastavni dio demokracije i da je u konkretnom slučaju za stolom sjedilo 27 zemalja koje imaju 27 različitih prioriteta.

Lideri Evropske unije donose odluku o budžetu za period 2021.-2027. godine i to su tradicionalno najteži pregovori u Briselu.

Izlaskom Velike Britanije u Evropskoj uniji je ostalo 27 članica, a jedna od tema o kojoj lideri u Briselu razgovaraju je i kako nadoknaditi smanjenje od blizu 75 milijardi eura koje je izazvao Brexit.