Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine razgovarali o krizi u Donbasu

lideri_donbas

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko sastali su se danas u Berlinu i razgovarali o krizi na istoku Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak lidera četiri zemlje održan je u sjedištu njemačke vlade u Berlinu u periodu kada je zabilježen trend intenziviranja sukoba između ukrajinskih i separatističkih snaga u kriznoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Učesnici sastanka po dolasku u Berlin nisu davali izjave za medije, a njemačka kancelarka Merkel je ranije kazala kako ne treba “očekivati čudo” sa sastanka, ali kako je važno da se zadrži dijalog.

Merkel je izrazila nadu da će sve strane uložiti dodatne napore u potpunu implementaciju Mirovnog sporazuma iz Minska.

Posljednji sastanak lidera Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine održan je u oktobru prošle godine u Parizu.

Iako je još u februaru prošle godine potpisan mirovni sporazum u Minsku, istok Ukrajine je i dalje poprište čestih sukoba i krhkog primirja. Obje strane se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Iz Ujedinjenih nacija i OSCE-a je ranije upozoreno da je “kriza daleko od završetka i da ne bi trebala da se izgubi s radara međunarodne zajednice”.