Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan sporazum

Lideri opozicije u Crnoj Gori najavili da neće povlačiti priznanje Kosova

cg potpis1 (1)

Nova Vlada će se, kako je kazao Krivokapić, baviti Zakonom o slobodi vjeroisposvjesti, iako on nije pomenut u danas potpisanom sporazumu

Lideri tri opozicione koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu potpisali su sporazum kojim se nova vlada u Crnoj Gori obavezuje na sprovođenje svih međunarodnih obaveza koje je država preuzela, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović i lider saveza “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić potpisali su danas sporazum kojim se, između ostalog, obavezuju da neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem izmjene zastave, grba i himne Crne Gore. Sporazumom je predviđeno i da nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

“Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku. Želimo da poštujemo sva prava, a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će se nova Vlada baviti Zakonom o slobodi vjeroisposvjesti, iako on nije pomenut u sporazumu. Krivokapić je kazao da se po tom pitanju moraju poštovati evropski stanardi.

“Mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači”, kazao je Krivokapić.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Navodi se da će se u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Sporazumom je, kako se navodi, predviđeno da nova vlada neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Ističe se i da će nova vlada usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiti manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić je ponovio poziv manjinskim partijama da budu dio nove Vlade.

“Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola, a, s druge strane, ispruženom rukom prema manjinskim narodima, pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore”, dodao je Bečić.

Dritan Abazović je kazao da nova većina ima podršku međunarodne zajednice i da će raditi na uspostavljanju evropskih standarda u državi. Abazović je najavio da će se buduća vlada posvetiti ekonomskom stanju u državi.

“Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore”, kazao je Abazović.