Globus

rekonstrukcija vlade

Liz Truss imenovana za šeficu britanske diplomatije

15/09/2021
Liz Truss / FOTO: Instagram / screenshot

Johnson je za novog ministra vanjskih poslova imenovao dosadašnju ministricu trgovine Liz Truss, dok je Raabu dao i mjesto zamjenika premijera

Nakon višemjesečnih kritika upućenih različitim članovima njegovog kabineta, britanski premijer Boris Johnson odlučio je smijeniti nekoliko svojih ministara, javlja BBC News.

Johnson je u srijedu imenovao Raaba za ministra pravosuđa u sklopu velike rekonstrukcije vlade, saopćeno je iz Downing Streeta.

Raab se suočio s kritikama zbog načina na koji se nosio s afganistanskom krizom.

Bio je na odmoru na Kritu dok su talibani pobjedonosno ulazili u Kabul.

Johnson je za novog ministra vanjskih poslova imenovao dosadašnju ministricu trgovine Liz Truss (46), dok je Raabu dao i mjesto zamjenika premijera.

Raab je efektivno bio zamjenik prošle godine, kada je zamijenio Johnsona nakon što je premijer bolovao od COVID-a i bio hospitaliziran.

Johnsonov ured saopćio je ranije u srijedu da premijer ima namjeru da “imenuje snažan i ujedinjen tim za oporavak države nakon pandemije”.

Ministar obrazovanja, Gavin Williamson, odlazi iz vlade kako se očekivalo nakon zatvaranja škola tokom karantina i fijaska na ispitima koji su uslijedili, a isti je slučaj i s ministrom pravosuđa Robertom Bucklandom i ministrom stanovanja Robertom Jenrickom.

Miljenik konzervativne štampe, mladi i popularni ministar finansija Rishi (41) je potvrđen, kao i ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.