Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljajić: Vučić iskreno želi dijalog s Bošnjacima

Rasim-Ljajic

Potpredsjednik Vlade Srbije i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da premijer Srbije Aleksandar Vučić iskreno želi dijalog s Bošnjacima.

– Nažalost, čitav svijet je krenuo putem koji se najbliže može označiti kao nepoznanica. EU je u krizi, evropska ideja gubi podršku u javnosti i u zemljama zapadnog Balkana. Taj cilj izgleda suviše daleko za sve zemlje koje teže ulasku u EU – kaže Ljajić, koji najavljuje kandidaturu na predstojećom predsjedničkim izborima u Srbiji.

Samim tim, dodao je, ekonomski zaostatak utječe na ukupne odnose.

– Ako tome dodamo da veliki broj problema iz prošlosti nije riješen, endemski nacionalizam u cijelom regionu, jasno je da nismo puno odmakli. Čini mi se da smo mnogo bliže 1996. godini nego što smo zakoračili u 21. stoljeće, a ovo je 2017. godina! Potrebno je hrabro vodstvo, moraju se napraviti odlučujući iskoraci, čak ne više ka pomirenju, koje je isuviše dalek cilj, već prema iskrenoj normalizaciji odnosa. Da vidimo šta nam je zajedničko i šta nas spaja – navodi Ljajić.

Istaknuo je kako je premijer Aleksandar Vučić u više navrata isticao opredjeljenje za uspostavljanje pune regionalne stabilnosti, da ključ te stabilnosti mogu biti odnosi Bošnjaka i Srba, te da bi se morao iznaći modalitet tog iskrenog dijaloga koji bi vodio ka rješavanju i ključnih političkih problema.

– Ja, svakako, primjećujem tu iskrenost kod premijera Vučića da se ide u pravcu istinskog dijaloga, ali primjećujem i prepreke i probleme na tom putu. Nije to ni jednostavan niti lak put, iz prostog razloga jer su rane svježe zbog svega što se dešavalo 90-ih u Bosni. S druge strane, postoji različito gledanje na prošlost i perspektivu cijelog ovog regiona. Ukoliko se ne iskorači i ne napravi odlučujući iskorak u pravcu stabilnosti regiona, mislim da nama prijeti, ne sukob, već ekonomska i društvena agonija iz koje ne znam kako bismo se mogli izvući kao region – rekao je Ljajić.