Globus

odlučili se oglasiti

Ljekari i farmaceuti šokirani Vučićevim intervjuom: Najbrojali sve što je izmislio

05/07/2020

Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u funkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora

“Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom maniru ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina”, tvrde u srbijanskom Sindikatu ljekara i farmaceuta, čiji je predsjednik dr. Rade Panić.

Iz ovog strukovnog udruženja stigao je demant u kojem su taksativno pobili Vučićeve izjave u kojima je prisvajao tuđe zasluge, pokušavao da negira činjenice iz Sandžaka, ali i lažno prikazao stanje u kompletnom zdravstvu.

“Fotografije na kojima su prikazani respiratori su fotografije od 6. aprila, kada je predsjednik lično dostavio respiratore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje respiratore u funkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih respiratora. Također, u dva navrata se izjavljuje “ovo su respiratori”, ali se isti ne vide na fotografijama koje se prikazuju. Riječ je o vještoj manipulaciji širokim javnim mnjenjem koje je nedovoljno upućeno u tematiku”, navodi se u demantiju sindikata.

U njemu se ističe da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigdje ne vide.

U prilog netačnosti ove informacije nažalost govori i veliki broj teško oboljelih iz Pazara koji se, upravo zbog nedostatka respiratora, svakodnevno šalju u bolnice u Užicu i Kragujevcu.

Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar “stiglo 22 ljekara, 22 ljekara i zdravstvenog osoblja”, tvrdeći da je sasvim provjerljivo da je u pazarsku bolnicu poslato “maksimum devet ljekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari”.

Vučić je u gostovanju na RTS također obavijestio građane da je njegova Vlada “izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za 5 miliona eura podigli u Novom Pazaru”. U Sindikatu tvrde da je “prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih arapskih Emirata”.

Sa ništa manje skromnosti, predsjednik Srbije je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno baš uložila još 6 miliona eura u pazarsku bolnicu.

“Naravno, oni imaju i opštu bolnicu u kojoj smo sada renovirali i angio salu, uložili ogroman novac u tu angio salu, dakle negdje oko 680 miliona to je više od 6 miliona eura samo da biste imali u vidu”, bijesno je poručio Vućić gledaocima, prećutkujući da od tih 6 miliona država ni on nisu dali ni dinara.

“Riječ je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je također na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU”, poručuju iz Sindikata, ističući da je ova informacija provjerljiva i dostupna svima, pa i predsjedniku.

Ono što je dodatno podstaklo sindikalce da demantuju skoro čitav nastup predsjednika su upravo neistine iznijete oko plata medicinskog osoblja u Pazaru, ali i generalno u zdravstvu.

“10 miliona godišnje samo za plate dajemo zdravstvenim radnicima, tehničkom osoblju i administrativnim radnicima koji rade u zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru, u DZ, OB i dijagnostičkom centru. 1344 osobe. 10 miliona eura godišnje, neto”, rekao je Vučić, tvrdeći da u pazarskoj bolnici ima sasvim dovoljno zdravstvenih radnika, “pošto kažu ljudi da nema radnika. 1.344 radnika od toga 252 ljekara u Novom Pazaru koje plaća država Srbija”.

Iz Sindikata podsjećaju predsjednika da ljekare ne plaća on, niti Vlada Srbije, već njeni građani.

“Plate zaposlenih u zdravstvenom sistemu se finasiraju pretežno iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Dakle, ne plaća država Srbija, već građani. Tako, za 12 mjeseci prošle godine UKUPNO (ne samo za plate) za Opštu bolnicu Novi Pazar izdvojeno je: oko 64,7 miliona dinara iz budžeta RS, dok je 1 milijarda 235 miliona izdvojena iz budžeta zdravstvenog osiguranja! Za plate, naknade i dodatke zaposlenih je od toga izdvojeno oko 683 miliona iz budžeta zdravstvenog osiguranja, dok je iz budžeta RS za ovu namjenu izdvojeno samo 142.000 dinara. Država Srbija je prošle godine za plate zaposlenih u Opštoj bolnici Novi Pazar izvojila nešto više od 1.000 eura. Ove godine, u prvih tri mjeseca iz budžeta RS za plate u ovoj ustanovi nije otišao niti jedan dinar!”, navodi se u saopštenju.

Ljekari su također demantovali i predsjednikovu izjavu na RTS gdje je istakao da smo “povećali dva puta plate u toku ove godine, jednom redovno i jednom u aprilu mesecu”, postavljajući jasnu razliku između povišice i stimulacije na platu.

“Plate zdravstvenim radnicima nisu povećane ove godine. Posljednje povećanje plata datira od novembra 2019. godine. Aprila 2020. godine utvrđen je samo DODATAK na platu! Ne radi se o stalnom povećanju kako se i u ranijim izjavama navodilo, već o dodatku na platu, tzv. “stimulaciji”, koja se vezuje za rad za vrijeme epidemije. Domašaj dodatka na platu se umnogome razlikuje od povećanja plate, a da bi građanima bilo jasno – oboljeli zdravstveni radnik ne dobija “povećanje” od 10 odsto, zdravstveni radnik kome je naložena mjera izolacije (samoizolacije), jer je bio u kontaktu sa pacijentom, takođe ne dobija 10 odsto povećanja, ljekarima na specijalizaciji, koji drže ogroman dio posla, se ne uplaćuje ovaj dodatak”, navodi se u demantiju Sindikata.

Vučić svrstao Panića u “mrzitelje Srbije”

Kao i svakog ko se usudi da kritikuje njega i rad Vlade, Vučić se sporne večeri “obračunao” i sa predsjednikom Sindikata ljekara i farmaceuta, doktorom anesteziologom Radetom Panićem, koji od početka epidemije pokušava da zaštiti položaj svojih kolega medicinara, ali i da izvijesti javnost koliko se situacija u zdravstvu drastično razlikuje od onoga što Vučećeva propagandna mašinerija pokušava da plasira kao istinu.

Izjavom da to “čovjek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio”, Vućić je i doktora Panića svrstao u red svih onih novinara, javnih radnika, aktivista ili bilo kog drugog “mrzitelja Srbije”, kako ih ova vlast targetira.

“Dr. Rade Panić jeste predsednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije (SLFS). SLFS nije ‘jedan od najmanjih’ i ‘nikakvih sindikat’ kako navodi Predsjednik, već strukovni sindikat nosioca posla u djelatnosti od opšteg društvenog značaja, koji je osnovan 1992. godine, od kada se zalaže i bori za prava zaposlenih u zdravstvu i ostvarivanje interesa, kako svojih članova tako i cjelokupnog zdravstvenog kadra, i posebno za bolji zdravstveni sistem! Smatramo da se ovakvom izjavom vrijeđa ugled eminentne strukovne organizacije kao što je SLFS i dostojanstvo njenih članova – ljekara, te da je kao takva ova izjava apsolutno neprihvatljiva”, navodi se u saopštenju.

“Zahtjevam javno izvinjenje predsjednka Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića za sve iznete neistine u intervjuu, što i dokumentacija u prilogu dokazuje, kao i za meni lično iznijetu tvrdnju da ‘najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovaram’ i da sam ‘najgore laži izgovorio’, što smatram uvredom”, poručio je Panić, ističući da se on i sindikat ne bore protiv Vučića, već “za Srbiju, svu njenu djecu i sve njene građane”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.