Globus

Ujedinjeni protiv covida

Ljekari u Srbiji traže smjenu Kriznog štaba i istragu o prikrivanju podataka

21/07/2020

Odgovornost za nastale posljedice treba preuzeti Krizni štab u cjelost

Srbijanski ljekari, okupljeni u neformalnoj skupini “Ujedinjeni protiv covida”, zatražili su u utorak od Vlade Srbije smjenu Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, te istragu navodnog prikrivanja epidemioloških podataka o epidemiji covida 19.

Oko 350 ljekara u otvorenom pismu Vladi oštro se ogradilo od Kriznog štaba, zahtijevajući njegovu smjenu i formiranje novog štaba, uz ocjenu da se “Srbija našla u javnozdravstvenoj katastrofi”.

Traži se, također, da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih radnika”, prenosi Hina.

Potpisnici otvorenog pisma državnom vrhu naglasili su kako im je “moralna i profesionalna obveza ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze” u stvarnosti koja se razlikuje od službenih podataka i informacija.

“Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost s kojom se medicinski djelatnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative”, navela je grupa potpisanih doktora, navodeći kako “ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa”, te da iza njega stoje svi potpisnici i inicijatori.

Poručili su da inicijativa ostaje otvorena za sve ljekare koji svojim potpisima žele pružiti podršku nastojanju da se vrati povjerenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Ljekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom podataka portala covid19.rs, te da se organizira i ustroji postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od covida-19 i u općoj populaciji i među zdravstvenim radnicima.

Proglasom 350 ljekara traži i neovisnu istragu ukoliko se utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani, dok za odgovorne koji su u tome svjesno i namjerno učestvovali zahtjevaju profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Odgovornost za nastale posljedice treba preuzeti Krizni štab u cjelosti, poručili su ljekari, zahtjevajući da se formira novi štab “koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetama”.

Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspjeha aktuelnog Kriznog štaba, poručili su ljekari u otvorenom pismu, zahtijevajući da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Uz poziv vlastima da “brzo reagiraju, u skladu teškoj trenutnoj situaciji”, ljekari su pozvali građane da “poštuju epidemiološke preporuke, unatoč njihovom zakašnjelom dolasku”.

“Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobijedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv covida je zajednička borba”, navodi se u pismu grupe “Ujedinjeni protiv covida”.

Veliki dio javnosti u Srbiji već je duže vrijeme podozriv prema službenim podacima o broju testiranih na koronavirus, registriranom broju oboljelih, te broju hospitaliziranih i umrlih.

Sumnje su se pojavile nakon što je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila podatke koji su nesuglasju sa službenom evidencijom nacionalnih instutucija u Srbiji.

Prema saznanjima BIRN-a, podaci iz informacijske baze Instituta za javno zdravlje “Batut”, u koju su istraživači te mreže imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je 388 više od službeno saopćenog broja za taj period.

Institut “Batut” negirao je tačnost tih podataka optuživši da se informacije “senzacionalistički plasiraju u javnosti”, te da “nisu tačne”.

Ocijenjeno je “opasnim” kada pojedinci, koji nisu medicinski stručnjaci, objavljuju tumačenja u pogledu klasifikaciranja zaraženih pacijenata, “na osnovu netačnih podataka”.

S druge strane, stajališta i poruke Kriznog štaba, posebno pojedinih njegovih članova, otvoreno se dovode u sumnju kao neusuglašene, nejedinstvene i kontradiktorne, uz optužbe da je Krizni štab tolerirao pojedine političke odluke unatoč ranijim nedvojbenim stajalištima stručnjaka o upravljanju epidemijom.

Srbija, prema podacima od ponedjeljka u 15 sati ima 482 žrtve covida 19, teestirano je 558.440 osoba, registrirano je 21.253 oboljelih, dok je postotak smrtnosti od 2,27 %.

Od ukupno hospitaliziranih 4.772 pacijenata, u ponedjelak je na respiratorima bilo 190, što je dosad najveći broj od proglašenja epidemije, dok ih je u prvom valu najviše bilo 12. aprila – 146.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.