scene iz osijeka

Ljude napadaju rojevi komaraca: “Nepodnošljivo je”

komarci – osijek

“Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru…”, samo je jedan od komentara i statusa

“U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa; Stubište zgrade crni se od komaraca; Zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca; Jučer sam oko podneva pokušala sjediti u hladu u parku, odjednom su mi noge bile pune komaraca, morala sam pobjeći; Zbog komaraca ne smijemo ni pomišljati na večernje uživanje u vrtu; Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru…”, ovo su samo neki od komentara i statusa koje su ovih dana brojni Osječani objavili na društvenim mrežama.

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijeku sve radi u skladu s nalozima struke, tačnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo, javlja Glas Slavonije.

“Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati – i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku”, komentirao je situaciju dogradonačelnik Boris Piližota.

U ZZJZ-u kažu kako su ove godine već detektirali i ličinke tigrastog komarca.

“Još nismo pronašli niti jednu odraslu jedinku, ali smo uzorkovali ličinke i kada se izlegnu u laboratoriju, moći ćemo objaviti njihovu prisutnost. Lani smo na području Našica detektirali još jednu invazivnu vrstu, a riječ je o Japanskom komarcu. Mi smo spremni na mjere u slučaju da se pojavi groznica zapadnog Nila”, naglašava dr. sc. Brdarić.