Globus

Peter Altmaier

Lockdown u Njemačkoj mogao bi potrajati do proljeća

28/11/2020

Njemačka je uvela „blagi lockdown“ početkom novembra

Njemački parcijalni lockdown mogao bi biti produžen do početka proljeća ukoliko se zaraza ne stavi pod kontrolu, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier u novinskom intervjuu objavljenim u subotu.

Altmaier je kazao za novine Die Welt da nije moguće dati zeleno svjetlo za ublažavanje mjera dok postoji stopa od više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u velikim dijelovima Njemačke.

– Pred nama su tri do četiri duga zimska mjeseca. Moguće je da će restrikcije ostati na snazi u prvim mjesecima 2021. godine – navode novine njegove riječi.

Kancelarka Angela Merkel jučer se usuglasila sa čelnicima njemačkih 16 saveznih država da produže i pooštre mjere protiv širenja koronavirusa barem do 20. decembra.

Njemačka je uvela „blagi lockdown“ početkom novembra, u okviru koga su zatvoreni barovi i restorani, ali je dopušten nastavak rada škola i prodavnica. Te mjere suzbile su eksponencijalni rast broja zaraženih, ali se stopa zaraze stabilizirala na visokom nivou.

U njemačkoj je zabilježeno 21.695 novopotvrđenih slučajeva zaraze, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u subotu, povećavajući ukupan broj zaraženih od izbijanja pandemije na 1.028.089, prenosi Reuters.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je ponovo apelovala na Nijemce da se povinuju ograničenjima uvedenim zbog suzbijanja širenja koronavirusa dok se božićni praznici primiču, poručivši svojim zemljacima da će „to biti vrijedno truda“.

Savezni i državni čelnici u ovoj su sedmici odlučili da produže parcijalno zatvaranje koje je počelo 2. novembra barem do 20. decembra i da pooštre neke restrikcije. Mjere su do sada imale uspjeha u sprečavanju širenja novih zaraza, ali ih nisu suzbile u značajnijem obimu.

Merkel je izjavila u svojoj redovnoj video poruci subotom da Nijemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu i razboritost koje su pokazali tokom proteklih deset mjeseci i ohrabrila ih je da poštuju pravila i smanje kontakte tokom praznične sezone.

– Nastavimo pokazivati da smo mi narod koji poštuje pravila koja se odnose na sviju nas sada, tokom zime, prije Božića i tokom Nove godine, zbog toga što ćemo uvidjeti da je to vrijedilo truda – izjavila je njemačka čelnica, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.