velika britanija

Lopovi mu ukrali motor, sustigao ih automobilom i srušio: Jedan je umro na mjestu

U prilog mu nisu išle okolnosti što nije zvao policiju već se sam upustio u potjeru. Dobio je 10 godina teške robije

U maju ove godine Englesku je sablaznilo hladnokrvno ubistvo u Newcastleu i okolnosti koje su mu prethodile, a sada je događaj dobio i sudski epilog. Naime, Mihai Dinisoae (32) osuđen je na 10 godina teške robije zbog ubistva Joshue Molloya.

Šta se dogodilo? Joshue Molloy je s još jednim kolegom lopovom ukrao motocikl Dinisoaeu ispred kuće na gradskoj aveniji Baldwin što je ovaj primijetio, no umjesto da pozove policiju sjeo za volan svoje Vectre i sam krenuo u bjesomučnu potjeru ulicama grada za dvojicom lopova.

A vigilante killer pursued a thief who stole his motorcycle, caused him to collide with a lamp post and then left him to…

Posted by Northumbria Police on Thursday, December 17, 2020

Snimke s brojnih kamera koje snimaju gradske ulice kao i kamere na privatnim posjedima, posvjedočile su kako je rumunski državljan vozio velikom brzinom, pretjecajući, vozeći pogrešnom stranom kružnog toka, i često suprotnim prometnim trakom kako bi uhvatio lopove.

Kada ih je napokon sustigao, kako je utvrdio sud, zabio se u motocikl straga. Kad su lopovi pali s motora na asfalt, Dinisoae ih je ostavio da tako leže premda su zazivali pomoć. Do dolaska hitne pomoći i policije Joshua Molloy koji je bio suvozač na motociklu podlijegao je ozljedama i umro na cesti.

Drugi lopov, 29-godišnji muškarac koji je vozio prebačen je u bolnicu s vrlo teškim tjelesnim ozljedama, ali je uspio preživjeti. Dinisoaea je policija uhapsila nekoliko sati nakon što ih je srušio, priznao je da ih je progonio, no tvrdio je da su izgubili kontrolu nad motociklom i sami pali pa se zabili u stub.

Optužen je za ubistvo, ali je zanijekao da je ih je namjerno pokosio pa je njegov je slučaj stigao do Vrhovnog suda grada Newcastlea. Prošlog mjeseca porota ga je proglasila krivim po optužbi za ubistvo, ali se Dinisoae tada i sam izjasnio krivim, za manju kaznu.

Dinisoaeu je prekjučer kad je stigao na sud zbog presude izrečena kazna od 10 godina robije. U prilog mu nisu išle okolnosti što nije zvao policiju već se sam upustio u potjeru koja je rezultirala ubistvom i jer nije uspio savladati bijes. Snimke kamera pokazale kako su njegovi postupci tog jutra bili bezumni kao i da je u konačnici prouzročio smrt Molloya.

Zaključak: bolje je udahnuti i izdahnuti tri puta pa se pouzdati u snage reda, nego sam tjerati pravdu.