Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Loše vijesti za Dodika iz Vašingtona: “S EBRD i MMF radimo na tome da se ne daje novac onima koji štete državi”

escobar dodik
FOTO: Pixsell

“Mir u Bosni je skup, a oni koji prijete moraju biti odgovorni”, dodala je kongresmenka Wagner.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je pred Pododborom komiteta za vanjske poslove SAD-a govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Na stanje u Bosni i Hercegovini osvrnuo se govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo). Ponovo je poručio da će se SAD suprotstaviti antiustavnom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini, nažalost, Republika Srpska i njen predsjednik (Milorad Dodik) su i dalje fokusirani na podrivanje državnog ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njegove ponovljene antidemokratske aktivnosti prijete prosperitetu Bosne i Hercegovine i regiona. Nastavit ćemo se protiviti onima koji su odgovorni za podrivanje Dejtonskog sporazuma i prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine”, istakao je.

Naglasio je da SAD podržavaju EUFOR-ovu misiju “Althea” i da podržavaju korištenje Bonskih ovlasti Ureda visokog predstavnika (OHR) za suprotstavljanje tim nastojanjima.

Republikanska kongresmenka Ann Wagner je Escobaru poručila da je potrebno sankcionirati one koji prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Podsjetila je Escobara da su SAD garant Dejtonskog sporazuma.

“Mir u Bosni je skup, a oni koji prijete moraju biti odgovorni”, dodala je Wagner.

Cenić ipak ima dobre informacije?!

Konstatirala je da je povlačenje RS-a iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ozbiljan pokazatelj eskalacije. Napomenula je da je Dodik najavio održavanje referenduma o statusu RS-a. Zatim je pitala Escobara kako SAD namjeravaju to spriječiti.

Odgovarajući na to pitanje, istakao je ono za šta su se danas pojavili navodi, a to je da pojedine evropske i međunarodne finansijske institucije obustavljaju finansiranje RS-a. Upravo to je jutros u objavi na društvenim mrežama najavila analitičarka Svetlana Cenić, nakon čije su izjave uslijedile oštre reakcije ljudi bliskih Miloradu Dodiku.

“Želimo koristiti sva moguća sredstva da spriječimo takvo nešto. To znači jačanje EUFOR-ovih snaga, punu podršku visokom predstavniku (Christianu Schmidtu) i mi s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom radimo da zaustavimo novac, da se ne daje novac onima koji štete državi”, kazao je Escobar.

Kongresmenima je poručio da trebaju računati na američku reakciju u Bosni i Hercegovini. Smatra da SAD trebaju sankcionirati još neke bh. političare. Tvrdi da pojedini zvaničnici u privatnim razgovorima traže obustavu sankcija.

Upitan zašto EU ne uvodi sankcije, odgovorio je da je to dobro pitanje, podsjetivši da je za to potreban konsenzus svih 27 država članica. U tom kontekstu je istakao da je potrebno izvršiti pritisak na Mađarsku.