Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kina

Lovac pojeo divljeg zeca pa dobio opasnu kugu, u karanteni 28 ljudi

divlji zec

Ovo je treći put da je bolest, ista koja je prouzrokovala Crnu smrt, jednu od najsmrtonosnijih pandemija u ljudskoj historiji, otkrivena u ovom dijelu svijeta

28 ljudi nalazi se u karanteni nakon što je i treća osoba zaražena bubonskom kugom u kineskoj pokrajini Unutrašnja Mongolija.

Kako javlja državna agencija Xinhua, radi se o kineskom lovcu koji se kugom zarazio nakon što je pojeo divljeg zeca.

Ova vijest dolazi svega sedam dana nakon što su vlasti objavile da su još ranije dvije osobe u istoj provinciji također zaražene kugom.

Ovo je treći put da je bolest, ista koja je prouzrokovala Crnu smrt, jednu od najsmrtonosnijih pandemija u ljudskoj historiji, otkrivena u ovom dijelu svijeta. U maju je jedan mongolski par umro od bubonske kuge nakon što su pojeli sirovi bubreg svisca, lokalni narodni lijek, piše CNN.

Kod dvoje ranijih pacijenata, koji dolaze iz kineske pokrajine Unutrašnja Mongolija, liječnici iz Pekinga dijagnosticirali su plućnu kugu, javlja državna agencija Xinhua. Oni se liječe u bolnici u pekinškom okrugu Chaoyangu, a vlasti su poduzele mjere preventivne kontrole.

Kugu uzrokuju bakterije, a prenosi se ugrizima buha i zaraženim životinjama. Može se u razviti u tri različita oblika. Bubonska kuga uzrokuje natečene limfne čvorove, septikemična kuga inficira krv, a plućna napada pluća. Ova posljednja, koju se razvila kod dvoje kineskih pacijenata, zaraznija i štetnija. Ako se ne liječi, uvijek završava smrću, kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi index.hr.